in

U Bihaću Ljetna škola maternjeg jezika za mlade iz inozemstva

Grad Bihać je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organizirao besplatnu Ljetnu školu maternjeg jezika za mlade koji žive u inozemstvu, a bosanskog su porijekla. Zajedno s njima nastavu pohađaju i srednjoškolci iz Bihaća, što je rezultiralo lakšom komunikacijom, ali i novim prijateljstvima.

Preuzeto: federalna.ba

Na prvi ciklus ljetne škole prijavila su se djeca iz Njemačke, Švedske i Italije, uglavnom sa istim ciljem – da bolje upoznaju svoj jezik, a kako bi na taj način bolje upoznali i vlastitu domovinu.

„Ja sam ovdje da upoznam nove drugare i da naučim bolje bosanski jezik“, kaže Alina Čaušević, polaznica Ljetne škole iz Švedske.

Nastavu pohađaju i učenici iz bihaćkih škola koji na ovaj način stječu šira znanja o svom zavičaju, razvijaju osjećaj za volonterizam i upoznaju nove prijatelje.

Alma Muminagić je iz Bihaća: „Došla sam tu da im pomognem u komunikaciji općenito i da naučim nešto ovo o našem jeziku i pomažem im da nesto nauče novo o jeziku i Bosni općenito“.

Prilika je ovo da se djeci približe kultura, tradicija i historija Bosne i Hercegovine. Osim klasične nastave, organizirani su izleti i obilasci starog gradskog jezgra i Nacionalnog parka Una, odnosno Štrbačkog buka.

„Ta škola je osmišljena kao jedna vrlo zanimljiva interakcija, gdje se djeci kroz igru i druženje daju informacije o jeziku i kulturi, a da oni to i ne primijete“, objašnjava predavačica Samra Mujanić.

Voditelj Ljetne škole maternjeg jezika je Asmir Piralić: „Ono što je dobro je taj dobri duh djece koji su ona donijela, vezanost za domovinu, mnoštvo blaga koje oni znaju koje su ponijeli iz domovine, ono što su im rekli bake i djedovi… Trudimo se da kroz priču o jeziku dotaknemo se kulture, tradicije, historije… – i govorimo naš“.

Drugi ciklus održava se od 9. do 13. augusta, škola je besplatna i otvorena za mlade iz inozemstva, čije je porijeklo iz bilo kojeg grada u BiH, ali i za djecu koja žive u Bosni i Hercegovini.

Više o Ljetnoj školi u Bihaću možete pogledati i na njihovoj facebook stranici na linku ispod.

 

Komentariši

Written by Redakcija

Kristina Mandarina objavila fotke u kupaćem, zabranjeno ih je komentarisati

Smokve za bolje pamćenje i miran stomak