in

F1: Vettel diskvalificiran, Hamiltonu drugo mjesto u Mađarskoj / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijemac Sebastian Vettel (Aston Martin) diskvalificiran je i izgubio je drugo mjesto zbog premalo goriva u spremniku.

Vettel je kažnjen jer se nakon utrke iz njegovog rezervara nije uspjelo izvući minimalno jednu litru goriva za analizu, što se traži prema pravilima utrke. Tehnički delegat Jo Bauer je izjavio kako je bilo dostupno samo 0.3 litre za uzorak.

Nakon što je Vettel diskvalificiran na drugo mjesto se probio svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu, dok je treći Španjolac Carlos Sainz Jr u Ferrariju.

Ovim ishodom Hamilton je povećao prednost u poretku sa šest na osam bodova prednosti ispred Maxa Verstappena.

Utrku je dobio Francuz Esteban Ocon u Alpineu koji je dovozio do prve pobjedu u karijeri.

Ocon je iskoristio kaos u prvom krugu utrke, vozio je sigurno i ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Utrku je obilježio sudar na samom startu u kojem je sudjelovalo nekoliko bolida. Hamilton je odlično startao obranivši prednost, no Valtteri Bottas (Mercedes) je pri kočenju proklizao izazvavši lančani sudar. Udario je u bolid u Landa Norrisa, a vozač McLarena je potom pogodio bolid Maxa Verstappena (Red Bull).

Foto: Planet F1 / Sebastian Vettel (Aston Martin)

Do ove utrke vodećeg u ukupnom poretku svjetskog prvenstva je u prošloj utrci nakon ranog udesa izbacio Lewis Hamilton, a sada je stradao nakon Bottasove nepažnje. No, ovoga puta je barem nastavio utrku, dok su odustali Sergio Perez (Red Bull), Lance Stroll (Aston Martin), Charles Leclerc (Ferrari) i Bottas.

Na stazu je izašao sigurnosni automobil, no utrka je ubrzo prekinuta. U trenutku prekida Hamilton je bio prvi, a Verstappen sa oštećenim bolidom na 13. mjestu.

Nakon nešto manje od pola sata je nastavljena, a nakon kruga za zagrijavanje svi osim Hamiltona ušli su u boks po medium gume, dok je svjetski prvak nakon strateške pogreške sam startao na intermediate gumama. No i Britanac je ušao u boks nakon jednoga kruga vrativši se posljednji, 14.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ocon je u nastavku utrke vozio odlično obranivši sve Vettelove napade, dok se Hamilton polako probijao sve do treće pozicije.

Botas je nakon utrke kažnjen pomicanjem za pet mjesta na idućoj utrci svjetskog prvensta zbog izazivanja kaosa i lančanog sudara u prvom krugu.

Vodstvo F1 je utvrdilo kako je Bottas izazvao sudar koji se mogao izbjeći u prvom zavoju, u mokrim i skliskim uvjetima.

U ukupnom poretku Hamilton sada vodi sa 195 boda, Verstappen ima osam manje, a treći je Norris sa 113 bodova. Slijede Bottas (108), Perez (104), Sainz Jr (83)…

U poretku konstruktora vodi Mercedes sa 303 bodova, Red Bull ima 291, a McLaren 163 boda.

Iduća utrka je 29. kolovoza u belgijskom Spa-Francorchampsu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Unatoč vikendu u Hrvatskoj jučer 143 novozaražene osobe

RIALDA SE POHVALILA POKLONOM OD KENANA: Evo čime ju je oduševio!