in

SOLARNOM ENERGIJOM OSVIJETLJEN GRANIČNI PRELAZ UŽLJEBIĆ

Slatka-Tajna.Eu

Granični prelaz Užljebić između BiH i susjedne Republike Hrvatske, na putnom pravcu Ripač – Gospić, osvjetljen je solarnom energijom u projektu koji je upravo završila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Granični prelaz Užljebić je međunarodni granični prelaz za promet putnika. S obzirom na lokaciju ovog graničnog prelaza, isti nije imao dovod električne energije, već je potreba za strujom rješavana putem agregata. Zbog opterećenja vrlo često su se dešavali prekidi snabdijevanjem energijom i prelaz je znao biti u potpunom mraku.

U prethodnom periodu UIO je pokušala riješiti ovaj problem sa preduzećima za elektrodistribuciju, na način da se putem dalekovoda dovde električna energija do graničnog prelaza Užljebić. S obzirom da se problem snabdijavanja ovog graničnog prelaza nije mogao riješiti, direktor UIO dr. Miro Džakula donio je odluku da se elektrifikacija graničnog prelaza Užljebić uradi putem solarne energije. Projekat elektrifikacije ovog graničnog prelaza putem solarnih panela upravo je završen, čime je obezbijeđeno snabdijevanje električnom energijom ovog međunarodnog graničnog prijelaza. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 60.000 KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Crnalić za N1: Inzkov zakon ima jedan veliki propust

VRIJEME GODIŠNJIH ODMORA: Nevres Hadžić sa porodicom