in

RBI: POLUGODIŠNJI REZULTATI – KONSOLIDOVANA DOBIT SKOČILA 66 PROCENATA NA GODIŠNJEM NIVOU

Slatka-Tajna.Eu

Pozitvni trend vezan za dobit iz prvog kvartala je nastavljen i u drugom kvartalu. Konsolidovana dobit značajno je uvećana za 66 procenata i iznosi 612 miliona eura u odnosu na prethodnu godinu. Proširenje poslovnih obima, posebno u okviru kratkoročnih kredita, omogućilo je stabilizaciju neto prihoda od kamate, koji je bio pogođen smanjenjima ključne kamatne stope i devalvacijom valuta. I dok je neto prihod demonstrirao pozitivan trend u drugom kvartalu, neto prihod od naknada i provizija je već dostigao vrijednost koju je imao prije pandemije uz povećanje od 11 procenata. Ovo povećanje konsolidovane dobiti je bilo rezultat i značajno nižih rezervisanja za kreditne gubitke, koja su sa 110 miliona eura bila niža za 65 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

“Jako smo zadovoljni dešavanjima u prvoj polovini ove godine. Značajno smo poboljšali naš konsolidovani rezultat u odnosu na isti period prethodne godine, uspješno smo okončali akviziciju češke Equa banke te postigli velike uspjehe u izdavanju i ugovaranju zelenih obveznica”, izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a, te dodao: “Imamo vodeću poziciju u Austriji i CIE u ugovaranju izdanja zelenih obveznica te smo implementirali naš vlastiti program zelenih obveznica u mrežnim bankama RBI-a u Srednjoj i Istočnoj Europi. Tatra banka u Slovačkoj, Raiffeisen Bank u Rumuniji i Raiffeisenbank u Češkoj Republici su izdale zelene obveznice u ukupnom obimu od skoro jedne milijarde eura u prvih šest mjeseci ove godine, čime je RBI grupacija postala najveći izdavatelj zelenih obveznica u ovim zemljama”.

Opći administrativni troškovi u blagom padu

Prihod od redovnog poslovanja umanjen je za tri procenta na godišnjoj osnovi te iznosi 2.641 milion eura. Neto prihod od kamate je umanjen za 135 miliona eura i iznosi 1.571 milion eura što je rezultat smanjenja kamatne stope u velikom broju zemalja u kojima grupacija posluje, kao i devalvacije valuta, posebno u Rusiji i Ukrajini. Uprkos devalvaciji valuta u Istočnoj Evropi, neto prihodi od naknada i provizija su uvećani za 93 miliona eura i iznose 932 miliona eura, prvenstveno zbog povećanja transakcija u okviru kliringa, poravnanja i usluga plaćanja te deviznog poslovanja tokom izvještajnog perioda, nakon ograničenja vezanih za COVID-19 u prethodnoj godini.

Opšti administrativni troškovi smanjeni su za dva procenta ili 24 miliona eura, te iznose 1.427 miliona eura. Kretanja valuta su rezultirala smanjenjem od 54 miliona eura.

Značajan pad gubitaka po rezervisanjima za finansijska sredstva

Gubici po rezervisanjima za finansijska sredstva u iznosu od 110 miliona eura su zabilježeni u ovom izvještajnom periodu, u odnosu na 312 miliona eura koliko su iznosili u istom periodu prethodne godine.

NPE koeficijent je neznatno smanjen na 1,7 procenata uz smanjenje od 0,1 procentni poen na kraju godine, uglavnom zbog rasta depozita u centralnim bankama, dok je koeficijent pokrivenosti NPE niži za 1,2 procentna poena i iznosi 60,3 procenta.

CET1 koeficijent (potpuno ispunjen) iznosi 13,3 procenta

Uključujući rezultate prvog polugodišta 2021. godine, (potpuno ispunjeni) koeficijenti kapitala su sljedeći: CET 1 koeficijent je 13,3 procenta, pri čemu je dividenda koja je prvobitno predložena za 2019. godinu idalje odbijena, tier 1 koeficijent je 15,2 procenta i koeficijent ukupnog kapitala je 18,1 procenat.

Rezultati na nivou kvartala

U odnosu na prvi kvartal 2021. godine, prihod od redovnog poslovanja je porastao za 123 miliona eura i iznosi 1.382 miliona eura – uglavnom zbog neto prihoda od naknada i provizija, kao i zbog neto prihoda od kamate.

Opći administrativni troškovi su porasli za 42 miliona eura u odnosu na prethodni kvartal i iznose 735 miliona eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gubici po osnovu umanjenja vrijednosti finansijske imovine su smanjeni za 47 miliona eura i iznose 31 milion eura.

Konsolidovana dobit je porasla za 83 procenta na iznos od 396 miliona eura u odnosu na prethodni kvartal.

Prognoze

“Prilagodili smo naše prognoze zbog ohrabrujućih dešavanja vezano za kreditnu potražnju i troškove rizika”, izjavio je Johann Strobl.

Odobravanje novih kredita je intenzivirano u drugom kvartalu te očekujemo srednji ili visoki jednocifreni procentualni porast kredita u 2021. godini (isključujući Equa banku).

Zabranom novih potpunih zatvaranja, očekuje se da koeficijent rezervisanja za 2021. godinu bude oko 50 baznih poena.

Ostajemo pri koeficijentu trošak/prihod od oko 55 procenata – moguće već u 2022. godini u zavisnosti od brzine oporavka.

Očekujemo poboljšanje konsolidovanog povrata na kapital u 2021. godini, uz srednjoročni cilj od 11 procenata.

Potvrđujemo naš srednjoročni ciljani koeficijent CET1 od oko 13 procenata.

Na osnovu ovog cilja, namjeravamo distribuirati između 20 i 50 procenata konsolidovane dobiti.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Svaki dan ga jedemo, a glavni je krivac za višak kilograma

TO MU JE U KRVI: Sin Gorana Ivaniševića ide njegovim stopama