in

Crnalić za N1: Inzkov zakon ima jedan veliki propust

Slatka-Tajna.Eu

Advokat Asim Crnalić rekao je da daje najvišu ocjenu zakona kojeg je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, uz određene rezerve. Crnalić je u programu N1 pojasnio gdje može doći do problema kod primjene zakona.

“Najviša ocjena zakona, uz oređene rezerve”, rekao je Crnalić koji je rekao da je i ranije govorio da visoki predstavnik mora donijeti zakon koji zabranjuje takve aktivnosti.

“Bio sam prorok, Inzko je donio taj zakon, ali očigledno da je dugo vremena razmišljao. Umjesto da se postavljaju pitanja zbog čega jedan značajan broj građana BiH negira genocid koji je utvrđen sudskom preudom i zbog čega se veličaju ratni zločinci. To se događalo u tolikoj mjeri da je to moralo biti spriječeno”, istakao je Crnalić, dodavši da je “to je trovalo odnose među građanima.”

Crnalić: Nigdje nije naznačeno da se odnosi na RS ili sprski narod

Crnalić je također istakao da u Inzkovim izmjenama zakona nigdje nije naznačeno da se odnosi na Republiku Srpsku ili sprski narod.

“Ako pogledate zakon, ni na jednom mjestu nemate naznačenu RS, nemate naznačen srpski narod. Koji su razlozi, ako se zakon odnosi na sve građane, da posebnu reakciju ima politika iz RS”, upitao je Crnalić.

On je također upitao:

“Zastupa li tezu da treba veličati ratne zločince, i zastupa li tezu da treba negirati genocid.”

“Naravno da će političari obezvrijediti svaki napor da se krucijalni problem riješi. Postoje građani BiH, koji su Hrvati, Bošnjaci, koji su osuđeni na ratne zločine. Ne vidim da je nekome palo na pamet da taj zakon nije dobar. Jednak je položaj svih građana BiH, gledajući sadržaj tog zakona”, pojasnio je gost N1.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Crnalić je istakao da zakon nema za intenciju da se obračunava sa srpskim narodom i da je ovo što radi politika – pretjerano.

Također, naveo je nedostatke Inzkovog zakona.

Koji su nedostaci zakona?

“Što vidim kao nedostatak – propustio je u navođenju presuda koje su osnov identifikacije u postupku zaštite, radi se o presudama Međunarodnog suda u Hagu, presudama Međunarodnog kaznenog suda i presudama Suda BiH”, rekao je.

“Međunarodni kazneni sud nije donio nijednu presudu koja se odnosi na građane BiH. Propušteno je navesti presudu Međunarodnog suda pravde, koji je 2007. godine koji je presudio da je Srbija prekršila konvenciju o genocidu i da nije spriječila genocid. Tu je naznačeno da je u Srebrenici počinjen genocid i da je taj genocid počinila Vojska RS. To je u toj presudi naznačeno, a trebala je biti tu”, naveo je gost N1.

Druge presude su na individualnoj odgovornosti, pojasnio je.

“Kada neko kaže – Ratko Mladić ili Radovan Karadžić nisu počinili genocid, može biti sankcionisan. Ali kada neko kaže – Vojska RS nije počinila genocid, ne može biti sankcionisan jer ta presuda nije navedena u zakonu. To je veliki propust. Ja stvari vidim na takav način”, istakao je advokat Crnalić.

On je zaključio da je ta presuda iz 2007. jedina donesena protiv države, a prije i iza toga nema ništa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KRIZA SREDNJIH GODINA: Edis Fetić ubrizgao botoks

SOLARNOM ENERGIJOM OSVIJETLJEN GRANIČNI PRELAZ UŽLJEBIĆ