in

Koliko šoljica kafe je previše?

Slatka-Tajna.Eu

Previše kafe može utjecati itekako na zdravlje. Oni koji su pili više od šest šoljica kafe dnevno imali su 53% veći rizik od demencije, kao i manji volumen mozga.

Istraživači sa Sveučilišta Južne Australije željeli su znati kako kafa utječe na mozak, tačnije, na volumen mozga i rizik od demencije i moždanog udara. Proučavali su učinke kafe na gotovo 18.000 ljudi u dobi između 37. i 73. godine i
otkrili su da višak kafe može imati loše posljedice za zdravlje mozga.

– Otkrili smo da je veća konzumacija kave značajno povezana sa smanjenim volumenom mozga. U osnovi, pijenje više od šest šoljica kafe dnevno može dovesti do rizika od moždanih bolesti poput demencije i moždanog udara – rekla je dr. Sc. Kitty Pham, koautorica studije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Jedna jednostavna stvar koju možemo učiniti je da budemo hidratizirani i ne zaboravimo popiti malo vode uz tu šoljicu kafe – objasnila je profesorica i koautorica studije Elina Hyppönen.

S druge strane, umjereni unos kofeina zapravo je pozitivno povezan sa zdravljem mozga. Prema jednom istraživanju iz 2010. godine, pijenje tri do pet šalica kave dnevno je bilo povezano sa smanjenim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti za oko 65% kasnije u životu.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

The post Koliko šoljica kafe je previše? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dijaspora u BiH za tri mjeseca poslala skoro 667 miliona KM

U KREVETU SA SEDAM GOLIŠAVIH DJEVOJAKA: Vuku Mobu su otkazale sve kočnice