in

Američka ekonomija doživjela snažan oporavak

Slatka-Tajna.Eu
novaekonomija

Podstaknute vakcinacijom i vladinom pomoći, američka je ekonomija u posljednjem kvartalu rasla solidnom godišnjom stopom od 6,5 posto, što je još jedan znak da je nacija postigla održivi oporavak od nastupanja recesije uzrokovane pandemijom.

Ukupna veličina ekonomije sada je premašila nivo prije pandemije.

Izvještaj Odjela za trgovinu procjenjuje da je bruto domaći proizvod države – ukupna proizvodnja robe i usluga – ubrzan u tromjesečju od aprila do juna s već snažne godišnje stope rasta od 6,3 posto u prvom tromjesečju, prenosi AP.

Tromjesečna brojka bila je manja nego što su analitičari očekivali. Ali to je uglavnom bilo zato što su uska grla u lancu opskrbe izvršila snažniji od predviđenog zastoj u naporima kompanija da obnove zalihe robe. Usporavanje obnove zaliha, u stvari, oduzelo je 1,1 postotni bod od godišnjeg rasta u prošlom kvartalu.

Nasuprot tome, potrošnja konzumenatar – što je glavni podsticaj američke ekonomije – bila je snažna u prošlom tromjesečju: napredovala je po godišnjoj stopi od 11,8 posto. Potrošnja na robu porasla je po stopi od 11,6 posto, iako u odnosu na porast od 27,4 posto u prvom tromjesečju. Potrošnja na usluge, od obroka u restoranima do avionskih karata, povećana je po stopi od 12 posto, s povećanjem od 3,9 posto u periodu januar-mart, jer su vakcinacije podstakle više Amerikanaca da kupuju, putuju i jedu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za cijelu 2021. godinu očekuje se rast ekonomije za čak sedam posto. Ako se ispune ove prognoze, to bi bio najjači rast kalendarske godine od 1984. I označio bi oštar preokret u odnosu na prošlogodišnju ekonomsku kontrakciju od 3,4 posto-najgoru u 74 godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zarada ispod prosjeka za rad na visokim temperaturama u BiH

ODMOR KAO IZ BAJKE: Đina Džinović voli luksuz