Categories: Novosti

Gordana Tadić na čelu Tužilaštva BiH do okončanja postupka protiv nje

Gordana Tadić i dalje ostaje na poziciji glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), iako je razriješena dužnosti odlukom prvostepene disciplinske komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

˝S obzirom da je na ovu odluku moguća žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a u roku od 8 dana od dana prijema odluke, ali i žalbu VSTV-u u cjelini, Gordana Tadić ostaje na mjestu glavne tužiteljice državnog tužilaštva do okončanja postupka˝, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz VSTV-a.

Ukoliko Tadić u konačnici bude razriješena dužnosti, VSTV je dužan da imenuje vršioca dužnosti glavnog tužitelja, a zakonski rok za imenovanje glavnog tužioca sa punim mandatom je 2 godine.

Šta je navedeno u disciplinskoj tužbi?

Gordana Tadić razriješena je u prvostepenom postupku sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH nakon odluke po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH koji je ˝utvrdio disciplinsku odgovornost tužene za disciplinske prekršaje kršenja etičkog kodeksa za tužioce koji propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima˝.

Disciplinsku tužbu podnio je u aprilu 2021. godine Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH.

Tužba protiv glavne državne tužiteljice podnesena je zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Također, navodi se zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Gordani Tadić se na teret stavlja i da je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.

Osim toga navedeno je i narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Glavnom tužiocu i zamjenicima glavnog tužioca mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja (na fotografiji jedan od ulaza u krug Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu)

Kako se imenuje i smjenjuje glavni tužilac u BiH?

Gordana Tadić imenovana je na funkciju vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH u septembru 2016. godine odlukom VSTV-a BiH. Ona je prije toga obavljala funkciju zamjenice glavnog tužioca, a u januaru 2019. godine imenovana je za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

Imenovanje i razrješenje dužnosti glavnog tužioca propisano je Zakonom o tužilaštvu BiH, te Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Prema Zakonu o Tužilaštvu glavnog tužioca i zamjenike glavnog tužioca bira i imenuje VSTV BiH iz reda tužilaca u Tužilaštvu BiH.

Glavnom tužiocu i zamjenicima glavnog tužioca mandat traje šest godina uz mogućnost ponovnog imenovanja. Međutim, mandat može prestati zbog podnesene ostavke, navršene starosne dobi propisane za obavezan odlazak u penziju ili smjenjivanja s funkcije iz opravdanih razloga.

Smjenjivanje sa funkcije tužioca moguće je izreći kao disciplinsku mjeru propisanu članom 58. Zakonom o VSTV-u, a ukoliko dođe do nekog od disciplinskih prekršaja koji su navedeni u članu 57. ovog Zakona.

Šta radi glavni tužilac BiH?

Pozicija glavnog tužioca definisana je Članom 5. Zakona o Tužilaštvu BiH prema kojem ˝glavni tužilac predstavlja Tužilaštvo i rukovodi njegovim radom˝, te Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH.

Prema ovim propisima glavni tužilac, između ostalog, vrši nadzor rada svih odjela, imenuje rukovodioce odjela i odsjeka i njihove zamjenike, te rukovodi sistemom ocjenjivanja rada tužilaca i zaposlenih u tužilaštvu.

Takođe, glavni tužilac zahtijeva od zamjenika glavnog tužioca i drugih tužilaca informacije o stanju predmeta kojima su zaduženi, te može da traži informacije o stanju krivičnih predmeta od entitetskih tužilaštava i tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Odlučuje o prigovorima protiv odluka tužilaca o nesprovođenju istrage i obustavi istrage, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, daje imunitet svjedoku u skladu sa ovim Zakonom te donosi interne kriterije za raspodjelu predmeta odjelima Tužilaštva.

Glavni državni tužilac dužan je i da obavještava Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH o radu Tužilaštva i primjeni zakona Bosne i Hercegovine.

Šta je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV)?

Prema zakonskoj regulativi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine, čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa. VSTV BiH je nezavisno kontrolno tijelo bh. pravosuđa, koje u svojoj nadležnosti ima i pravosudni nadzor.

VSTV je i regulatorno tijelo na nivou Bosne i Hercegovine koje uspostavlja etičke i profesionalne standarde za pravosudnu profesionalnu zajednicu.

VSTV broji 15 članova, od koji 13 kandiduju sudovi u BiH, jednog člana bira Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, a koji ne obavlja pravosudnu funkciju i nije iz reda zastupnika Parlamentarne skupštine, i jednog člana bira Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra pravde Bosne i Hercegovine, a koji ne obavlja pravosudnu funkciju i nije član Vijeća ministara.

Članovi Vijeća biraju se na mandat od četiri godine s mogućnošću reizbora.

Sastav Vijeća odražava strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. godine, pa tako u sastavu Vijeća treba da bude šest Bošnjaka, pet Srba, tri Hrvata i jedan iz reda ostalih.

Afere prethodnih glavnih tužilaca

Od formiranja Tužilaštva BiH, u januaru 2003. godine, niti jedan glavni tužilac do sada nije završio svoj mandat, a da ga nisu pratili skandali i kontroverze.

Marinko Jurčević, koji je bio prvi glavni tužilac ove institucije, 2008. godine je otišao na bolovanje, nakon čega je uslijedila i ostavka na ovu poziciju. Nakon ostavke, Jurčević se više nikada nije vratio poslovima u pravosudnim institucijama.

Kasnije je kao razlog navodio brojne pritiske kojima je bio izložen, ali je i za RSE svojevremeno izjavio da se sa mjesta glavnog tužioca ‘sklonio’, jer je, kako je rekao, ‘vidio da dolaze podobne tužioci i sudije’.

Nakon Jurčevića, na mjesto glavnog tužioca 2008. godine imenovan je Ostoja Barašin. On je smijenjen 2011. godine, jer je bio u kontaktu sa osobama za koje se sumnja da su krijumčarile oružje iz BiH u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih nacija (UN).

Na poziciju glavnog tužioca u državi nakon Barašina dolazi Goran Salihović, koji je prije toga obavljao dužnost predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu. Salihović je na dužnost glavnog državnog tužioca stupio 1. februara 2013. godine.

Tri godine kasnije, 2016. godine, Salihović je suspendovan i to nakon afere “Transkript”, u čijem su središtu novinar Mato Đaković i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i sadašnji član predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Povod za pokretanje istrage bili su transkripti presretnutih telefonskih razgovora između Milorada Dodika i novinara Mate Đakovića, u kojima se, navodno, potvrđuje da će istraga protiv Dodika u slučajevima “Pavlović banka”, “Bobar banka”, i aferi “zlato” biti obustavljena.

Protiv Salihovića je prvo pokrenut disciplinski postupak, a nakon toga podignuta je optužnica, u decembru 2018. godine, za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Redakcija

Recent Posts

BALERINA OD RANOG DJETINJSTVA: Popularna pjevačica objavila fotografiju staru 23 godine, ovako je izgledala tada

Pjevačica Tea Tairović pokazala je brojnim pratiteljima kako je izgledala prije 23 godinei otkrila što se kod nje…

16 minuta ago

JELENA ROZGA U STRAHU ZA SVOJ ŽIVOT: Ne može niko da joj pomogne

Strah Jelene Rozge ne jenjava već skoro godinu dana, a za sve je kriv jedan…

1 sat ago

Katastrofalne poplave pogodile mnoge dijelove svijeta

Katastrofalne poplave pogodile su mnoge dijelove svijeta. U nekim zemljama zapadne Europe otklanjaju se brojne…

1 sat ago

Jago MVP finalne serije

Košarkaši Crvene zvezde slave osvajanje nove, sedme titule u ABA ligi. Poslije trećeg meča u…

2 sata ago

BOLNA ISPOVIJEST PJEVAČICE KOJA JE OSTALA SIROČE: Nisam imala od čega živjeti

Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, svojedobno je bila jedna od najpopularnijih pjevačica na regionalnoj javnoj…

2 sata ago

Pas ukrao bakinu protezu i prošetao “novi osmijeh” (VIDEO)

Lola je sa svojim ljubimcem provela vikend kod bake, a pas je jedva dočekao da…

3 sata ago