Categories: Biznis

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u junu veća je za 3,7 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u  junu veća je za 3,7 posto u odnosu na maj, a u poređenju sa istim mjesecom prošle godine,  industrijska proizvodnja u zemlji, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 18 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u junu veća je za 13,9 posto u odnosu na maj, netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 8,6 posto, intermedijarnih proizvoda veća za 8,3 posto, dok je proizvodnja energije manja za 0,8 posto, a kapitalnih proizvoda manja za 3,1 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U junu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 36 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 26,3 posto,  intermedijarnih proizvoda veća za 19,8 posto, energije veća za 14,4 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 4,3 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu u prerađivačkoj industriji veća je za 6,6 posto u odnosu na maj, vađenje ruda i kamena veća za 1,3 posto, dok je proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom manja za 0,4 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U junu, u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 21,4 posto u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom, u prerađivačkoj industriji rast od 17,6 posto, a u vađenju ruda i kamena rast od 8,4 posto.

Redakcija

Recent Posts

NA DAN DŽENAZE: U Srebreniku sutra Dan žalosti zbog tragično stradalog rudara

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/sreb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/sreb.jpg","caption":"ilustracija","bg":"3b3e40"}] Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić proglasio je petak 10. maj Danom žalosti na području Srebrenika,…

25 minuta ago

Kecmanović se plasirao u drugo kolo mastersa u Rimu

Srpski teniser Miomir Kecmanović plasirao se danas u drugo kolo mastersa u Rimu pošto je…

39 minuta ago

Da li pas može biti sam u kući cijeli dan

Mnogi vlasnici pasa suočavaju se s pitanjem mogu li ostaviti svoje pse same kod kuće…

52 minute ago

KSB: U prvom kvartalu 2024. javni prihodi za 11 posto veći

“Evidentiran je rast prihoda od oko 11 posto, što je optimistično budući da smo mi…

1 sat ago

DADO POLUMENTA ODRŽAO VAŽNU LEKCIJU: Nemojte svoje tijelo prljati zbog par minuta zadovoljstva

Kruna iskrene ljubavi je porodica. To piše Dado Polumenta na svom Instagram profilu. Objavio je sliku sa…

2 sata ago