in

Zdravko Mamić uplatio 45 milijuna kuna duga u državni proračun

Slatka-Tajna.Eu

Zdravko Mamić

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Odbjegli Zdravko Mamić državi je namirio 52 milijuna kuna na što ga je obvezala pravomoćna presuda osječkog Županijskog suda za izvlačenje novca iz Dinama, nakon sporazuma koje je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo sklopilo s njegovom suprugom.

Državno odvjetništvo je, ne navodeći imena, potvrdilo da je radi naplate oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018. sa suprugom osuđenika 28. lipnja 2021. sklopila sporazum o namirenju.

Priopćenje DORH-a donosimo u nastavku:

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu preuzelo je zastupanje Republike Hrvatske u postupcima radi naplate oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne i ovršne presude Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018., te je Republika Hrvatska, u odnosu na imovinsku korist koju je osuđenik ostvario kaznenim djelom, a koja je citiranom presudom utvrđena u iznosu od 52.037.435,73 kuna, sa suprugom osuđenika 28. lipnja 2021. sklopila Sporazum o namirenju.

Potpisom navedenog Sporazuma supruga je pristupila dugu osuđenika s osnova imovinske koristi oduzete presudom Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018.

Republika Hrvatska je na temelju navedene presude do dana sklapanja Sporazuma, s osnova imovinske koristi koju je osuđenik ostvario kaznenim djelom za koje je osuđen, naplatila iznos od 7.506.624,21 kuna slijedom čega se supruga Sporazumom obvezala ispuniti preostalu obvezu osuđenika s navedenog osnova u iznosu od 44.530.811,52 kuna, u roku od trideset dana od dana sklapanja Sporazuma. Navedeni iznos uplaćen je 21. srpnja 2021. u korist proračuna Republike Hrvatske.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Da je Mamić podmirio sva dugovanja, za HTV je potvrdio i njegov odvjetnik Veljko Miljević.

– Potvrdio mi je u razgovoru da je to sve učinjeno u zadnjih nekoliko dana i da je sve svoje obveze prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Osijeku od 8. lipnja 2018., koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda RH od 3. ožujka ove godine, u lipu izmirio. Prema tome, državni proračun je dobio u cijelosti onaj zahtjev koji je tim presudama dosuđen, rekao je Mamićev odvjetnik.

To što je uplatio novac, ne mijenja Mamićev pravni status, on je i dalje bjegunac nedostupan hrvatskom pravosuđu. Novost je to da mu više nije blokirana imovina. Ipak, postavlja se pitanje otkud i kako je Mamić uspio u tako kratkom vremenu nabaviti toliki novac? To pitanje HRT-ov Borko Brunović postavio je i Mamićevom odvjetniku, no on nije želio precizirati koje je podrijetlo novca te je samo rekao da su Mamiću u prikupljanju tog iznosa pomogli prijatelji.

Protiv Mamića i suradnika vodi se još jedno suđenje zbog izvlačenja novca iz Dinama, a pod istragom je i zbog podmićivanja osječkih sudaca kojima je davao mito kako bi mu pogodovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SKOKOVI I BUĆKANJE: Krisitrjan Golubović se zaigrao po bazenu

IMA LI KO JAČI?: Nikola Rokvić otkrio ko nedostaje na fotografiji