in

I u četvrtak pretežno suho i sunčano, ali u većini unutrašnjosti ne i vruće

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

Mnogima ugodno pretežno sunčano vrijeme – na Jadranu i ne odviše vruće, a u unutrašnjosti s temperaturom oko prosjeka za doba godine ili malo nižom – potrajat će do subote. Pritom će do petka puhati maestral i bura, na koju se neki srde jer je izmiješala more i malo mu snizila temperaturu.

Od vikenda, uz jačanje jugozapnjaka i juga, gotovo posvuda vruće, nekima i sparno, no sredinom idućeg tjedna temperatura većinom opet niža, pri čemu će, uz više oblaka, uglavnom na kopnu i sjevernom Jadranu rasti i vjerojatnost pljuskova, kojih bi lokalno moglo biti i u ovotjedni petak.”, sažeta je prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

I u četvrtak pretežno suho i sunčano, ali u većini unutrašnjosti ne i vruće

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, a poslijepodne može biti umjerene naoblake. Zbog vedre noći i slabog vjetra jutro će biti razmjerno svježe uz najnižu temperaturu od 12 do 15 °C. Najviša poslijepodneva pak oko 28 °C, što je i normalno za zadnju dekadu srpnja.

Uz podjednaku temperaturu i u središnjoj Hrvatskoj još jedno za drugu polovicu srpnja ugodno toplo poslijepodne, ali također nakon jutra malo svježijeg nego što je uobičajeno za doba godine. Sunčano će biti osobito prijepodne, od sredine dana ponegdje umjerena naoblaka.

Pretežno sunčano na zapadu zemlje, no poslijepodne u unutrašnjosti Istre, Gorskome kotaru, te široj okolici Rijeke valja računati na umjeren razvoj oblaka. Stoga neka koja kap kiše ili lokalni kratkotrajni pljusak ne bude iznenađenje. U noći i ujutro na sjevernom Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita na udare i jaka, od sredine dana na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Temperatura podjednaka kao u srijedu, a po kotlinama Like ujutro svježije, i oko 10 °C.

U Dalmaciji sunčano, u početku uz većinom umjerenu buru, a u drugom dijelu dana maestral, najjači oko Rta Ploče, gdje će more biti umjereno valovito. Najniža temperatura od 17 °C u unutrašnjosti do 23 °C na obali, a najviša između 30 i 33 °C.

Većinom vruće, uz toplu noć praćenu umjerenom do jako burom bit će i na sunčanom jugu Hrvatske. Bura će prijepodne slabjeti i zatim okrenuti na zapadni vjetar, na otvorenom sjeverozapadni. Kao i na srednjem Jadranu, temperatura mora bit će oko 24 °C.”

Većinom sunčano, ali u petak uz mogućnost pljuskova

“Temperatura mora i zraka neće se na Jadranu bitno mijenjati ni iduća dva dana, a zatim će biti toplije. Bura i maestral će oslabjeti, u subotu okrenuti na jugozapadnjak, na sjeveru i jugo, koje će u nedjelju pojačati i proširiti se duž cijelog Jadrana. Prevladavat će sunčano, na sjeveru povremeno s umjerenom naobakom, osobito u petak, kada je moguć i lokalni pljusak.

U petak, uz više oblaka, poneki lokalni pljusak vjerojatniji je i u unutrašnjosti, pogotovo na zapadu, a zatim na kopnu opet pretežno sunčano. Uz okretanje vjetra na jugozapadni i temperatura će postupno rasti, a u planove za nedjelju valja uračunati vrućinu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BAŠČARŠIJSKE NOĆI: Almas i “Bombaj štampa” napokon pred publikom

Evo sa kim je u vezi Vuk Mob: Prebolio je bivšu vjerenicu, već tri nedjelje ljubi ovu djevojku bujnih oblina