Categories: Biznis

Sedam osoba zaposleno po projektu za stručno osposobljavanje mladih i žena

Sedam polaznika koji su uspješno usvojili znanja i vještine tokom procesa obuke na osnovu projekta “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji”, potpisali su ugovore o radu sa kompanijom Tex Team d.o.o. Visoko.

Projekat implementira Udruženje poslodavaca FBiH u okviru USAID WHAM programa s ciljem stručnog osposobljavanje 40 polaznika obuke s fokusom na nezaposlene mlade bez radnog iskustva i žene, odnosno kategorije teže zapošljivih osoba, te zapošljavanja kod poznatog poslodavca minimalno 90 posto polaznika koji uspješno završe tromjesečni proces obuke.

Polaznici se obučavaju za pozicije krojača/šivača i montera obuće, a upravo za takvim zanimanjima članice Grupacije iz oblasti tekstila, kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH izražavaju stalnu potrebu.

Tekstilna i obućarska industrija u FBiH je izvozno orijentirana i bilježi konstantan rast, no same kompanije često nisu u stanju ispuniti narudžbe stranih kupaca zbog nedostatka kvalificirane radne snage sa praktičnim znanjima i vještinama. Time se onemogućava proširenje proizvodnih kapaciteta i kreiranje novih radnih mjesta.

Nakon uspješnog završetka teoretskog dijela obuke, na kojem su polaznici upoznati sa osnovama proizvodnog procesa, zaštite na radu, materijalima, uređajima i alatima, praktični dio obuke se odvija u kompanijama Makama d.o.o. Bugojno, Sin-Cro-Er d.o.o. Čapljina i Tex Team d.o.o. Visoko.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kompanije su osigurale sve neophodne tehničko-tehnološke uslove za odvijanje praktične obuke, kao i mentore koji vode i nadgledaju cjelokupan proces, te vrše evaluaciju stečenih znanja. Ovaj projekat se u cijelosti završava u septembru 2021. godine te se očekuje zaposlenje i ostalih polaznika po završetku projekta.

Share this:

Redakcija

Recent Posts

Vlasti RS bez objašnjenja zašto je propao zakon o femicidu

Muž ubio suprugu, a onda sebe. Ovo je policijski izvještaj nastao 15. maja u okolini…

10 minuta ago

MARIJA KULIĆ PROKOMENTARISALA TRUDNOĆU MILICE U ELITI: Nije ostala imuna ni na Maju i Stanislava, on Maju ne vodi kući

Nacija je dugo čekala da sazna da li je aktuelna učesnica “Elite”, Milica Veličković, nakon…

15 minuta ago

Traži novog trenera za Barsu

Predsjednik Barselone Đoan Laporta želi da nađe novog trenera za sljedeću sezonu. Španski mediji se…

24 minute ago

TO JE JEDNOSTANO ZADOVOLJSTVO: Maja i Stanislav progovorili o intimnom odnosu, smatra da je ponizio

U toku je emisija ‘Gledanje snimaka’. Večerašnja voditeljka je Ivana Šopić. Ona je spremna da zajedno…

1 sat ago

Francuska šalje pojačanja u Novu Kaledoniju

Francuska šalje pojačanja u Novu KaledonijuFoto: Manon Cruz / ReutersFrancuska policijska pojačanja počela su stizati…

2 sata ago