in

Izvješće EK o vladavini prava korektno

Slatka-Tajna.Eu

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je izvješće Europske komisije vezano za vladavinu prava.

– Ovogodišnje izvješće je odmjereno. Daje u velikoj mjeri korektan prikaz stanja vladavine prava u Hrvatskoj, prepoznajući određene nedostatke i potvrđujući određene napretke što se tiče vladavine prava, rekao je ministar Malenica.

– Nedostaci koji se odnose na područje pravosuđa vezani su za trajanje sudskih postupaka i velik broj neriješenih predmeta, međutim, sadržano je da je i na tom području učinjen određeni napredak, da je skraćeno trajanje sudskih postupaka i da se postupno smanjuje broj neriješenih predmeta, istaknuo je.

Kao napredak istaknuto je povećanje transparentnosti unutar pravosuđa kroz javnu objavu imovinskih kartica dužnosnika, daljnje ulaganje u digitalizaciju pravosuđa, informatizaciju pravosuđa i postupno jačanje kapaciteta pravosudnih tijela.

– Također, pozitivnim je označen i napredak u procesuiranju i istrazi koruptivnih kaznenih djela. S time nastavljamo. Neovisna i samostalna tijela nastavljaju dalje sa svojim radom, naglasio je Malenica.

Kad je riječ o nedostacima – trajanju postupaka i velikom broju neriješenih predmeta – Malenica je rekao da je Ministarstvo pravosuđa nakon prošlogodišnjeg izvješća počelo provoditi određene aktivnosti i akcijske planove te da će se i kroz izmjene zakonodavnog okvira utjecati na te probleme.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Hrvatska nije svrstana u krug država koje imaju problema s vladavinom prava. O Hrvatskoj se ne raspravlja u Europskom parlamentu, niti se donose posebne rezolucije kao za neke države poput Bugarske, Slovačke, Poljske, Slovenije, istaknuo je ministar, naglasivši da postoji prostor za napredak.

Osvrnuo se i na izbor predsjednika Vrhovnog suda.

– U ovom trenutku imamo otvoren javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda koji traje još 15-ak dana. Očekujem da se jave najbolji mogući kandidati i da predsjednik predloži najboljeg kandidata koji se javi i da u najkraćem roku dobijemo predsjednika Vrhovnog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DRAGO MI JE ŠTO SA IVANOM NEMAM DIJETE: Sha nastavio da provocira bivšu suprugu

Multiple Sclerosis MS Treatment eBook Cure By Dr. Gary M. Levin