in

Ambasada Rusije: Rezolucija predložena na inicijativu Rusije i Kine postoji

Slatka-Tajna.Eu

“Rezolucija predložena na inicijativu Rusije i Kine zaista postoji i zakazana je rasprava o toj Rezoluciji”, kazali iz Ambasade Rusije u BiH, na pitanje N1, da li je tačna informacija AP-a o postojanju Rezolucije kojom NR Kina i Ruska Federacija namjeravaju dobiti podršku Vijeća sigurnosti UN-a o ukidanju Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Kako je ranije objavljeno, AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

Podrška imenovanju

“Ova tema je bila kontroverzna godinama i vratila se posljednjih sedmica. Tu se postavlja Rusija protiv Zapada, a posebno protiv Njemačke, čiji bi bivši ministar trebao preuzeti ovu fukciju 1. augusta,” navodi AFP.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova koji su potrebni da bi rezolucija bila usvojena bez da jedna od pet stalnih članica uloži veto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Ruski nacrt rezolucije

Rusija je krajem juna “kategorički odbila” imenovanje Schmidta, bivšeg njemačkog ministra za poljoprivredu.

Sjedinjene Države odgovorile su da je ovo imenovanje “gotova stvar” i da UN nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika, o čemu odlučuje Vijeće za provedbu mira uspostavljeno Daytonskim sporazumom iz 1995., koje čine predstavnici 55 zemalja.

Prema izjavi jednog zapadnog diplomate, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, ruski nacrt rezolucije nema nikakav drugi cilj osim da “podriva instituciju” koju predstavlja Ured visokog predstavnika.

“Potpuno je jasno da ovo ne zahtjeva nikakvo odobrenje Savjeta bezbjednosti”, rekao je diplomata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DEČKO JOJ SE SKIDA, A RADA ZGROŽENA TEINIM KUĆNIM VIDEOM: Meni ne mogu da se dese EKSPLICITNI snimci

KUPAĆI KOSTIM JE ČETIRI BROJA MANJI: Nives Celzijus jedva “spakovala” obline