in

U utorak većinom sunčano, ali još posvuda ne i stabilno

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Kao da želi nadoknaditi sušni lipanjkiša je i u ponedjeljak povremeno padala u većini hrvatskih krajeva, ali ipak rjeđe i uglavnom u manjim količinama nego prošlih dana. No, u nekim je mjestima već nadmašena prosječna količina za cijeli srpanj. Štoviše, u Delnicama i Senju, primjerice, samo poneka litra nedostaje do novih srpanjskih rekorda, koji se možda dogode u sljedećem tjednu, kada nam se približi nova ciklona i frontalni poremećaji s oceana. Do tada je za kišne i druge ekstreme vrlo mala vjerojatnost jer će atmosferu postupno stabilizirati ovo polje povišenoga tlaka.

Stoga nam nakon razdoblja promjenjivog i kišovitog vremena slijede stabilniji i sunčaniji dani, tijekom kojih su pljuskovi mogući uglavnom u gorju. No, u utorak i još ponegdje. Pritom će dnevna temperatura postupno rasti pa će na kopnu sve češće biti vruće, najprije samo u unutrašnjosti Dalmacije, zatim i Istre, pa za vikend gotovo posvuda. Sparinu ćemo danju teško izbjeći, ali će noći vjerojatno mnogima biti ugodne.

Na Jadranu u nastavku tjedna temperatura uglavnom oko prosječne za ovaj dio srpnja, pa će noći biti većinom tople, a dani vrući. Te sunčani, često čak i vedri. Vjetar će oslabjeti, ali će još u utorak, samo rijetko i srijedu, olujni udari bure i tramontane onemogućavati normalno prometovanje, osobito podno Velebita.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U utorak većinom sunčano, ali još posvuda ne i stabilno

I u utorak će još ponegdje u istočnoj Hrvatskoj biti pljuskova, koje može pratiti i grmljavina, osobito u Posavini i Podunavlju. Osim više sunčanih sati nego u ponedjeljak, ujutro je mjestimice moguća i magla. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a temperatura ujutro od 16 do 18 °C, poslijepodne uglavnom 26 i 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj samo malo toplije poslijepodne, uz pretežno sunčano vrijeme, te uz rijetku jutarnju maglu, a uz granicu sa Slovenijom i poslijepodnevni razvoj oblaka, iz kojih je poneki pljusak moguć uglavnom u Krapinsko-zagorskoj i Karlovačkoj županiji.

Ni u gorju, posebice Gorskoga kotara, te u unutrašnjosti Istre neće biti potpuno stabilno pa je moguć gdjekoji pljusak. Sunčanije – uz obalu sjevernog Jadrana te ponajviše na otocima. U noći i ujutro još ponegdje jaka bura s olujnim udarima, posebice podno Velebita, a za promet je važno spomenuti i moguću jutarnju maglu po gorskim kotlinama. Temperatura zraka ujutro od 14 do 17, uz more od 20 do 23 °C, a poslijepodne od 28 do 31 °C, u gorju između 23 i 26 °C.

Još toplije i sunčanije na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, često uz buru i tramontanu, na udare ponegdje i olujne, a južnije od Splita poslijepodne i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, zbog čega će more biti većinom malo do umjereno valovito.

Podjednako vjetrovito i valovito – uz uglavnom toplu noć i vruć dan – i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će osim sunčanih sati još biti i lokalnih pljuskova uz mogućnost grmljavine, osobito u Konavlima.

U nastavku tjedna pretežno suho i sunčano

U nastavku tjedna na kopnu pretežno sunčano, ujutro uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu te dnevni razvoj oblaka, uz koji će mala vjerojatnost za pljuskove postojati samo u gorju. Temperatura zraka u blagom porastu, ali će vrućina do vikenda većinom izostati, osim u Dalmaciji, u petak i Istri.

Na Jadranu do petka sunčano, većinom čak i vedro, uz malo oblaka samo u četvrtak, te uz uglavnom umjerenu buru, zatim maestral. Noću i ujutro bit će pretežno toplo, a danju vruće, pa će mnogima odgovarati osvježenje u moru temperature od 23 do 27 °C.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Namirnice koje brišu celulit

Prosječna neto plaća u BiH u maju 981 KM, godišnji rast 4,4 posto