in

Čarolija 1001 noći u vašem domu

Slatka-Tajna.Eu

Poznat po luksuzu, orijentalni interijer karakteriziraju raskošni namještaj te boje i arhitektura koji ostavljaju bez daha. Kada je riječ o orijentalnom stilu, važno je razumjeti utjecaj tradice i historije. Lukovi su zaštitni znak orijentalnog stila, a u kombinaciji s modernim interijerom, ti lukovi mogu dodati posebnu čar i romantiku u svaki prostor

Orijentalni stil u unutrašnjosti ima poseban magnetizam, zahvaljujući kojem se soba doživljava kao nešto nevjerovatno. Ljubitelji ovog stilskog smjera u svakom smislu nastoje prenijeti svu magiju Istoka u kreiranju vlastitog doma. Estetika Azije i Afrike oduvijek je privlačila posebnu pažnju evropskih naroda. Ovaj stil se smatra odličnom idejom za uređenje kuće ili stana.

Sam orijentalni stil sadrži nekoliko podstilova, a jedan od najkarakterističnijih je svakako arapski. Svaki od njih ima svoja obilježja: boje, korištenje određenih materijala i dekorativnih elemenata. Orijentalni stil je savršen za hrabre osobe koje vole nestandardna rješenja.

ARAPSKI STIL

Želite li da egzotika Arabije i čarolija hiljadu i jedne noći dođe u vaš dom? Ovaj posebni dekorativni stil je postao trend već nekoliko sezona. Ukoliko ste se odlučili da svoj dom preuredite upravo u arapskom stilu, u nastavku vam donosimo osnovne postulate koje morate ispoštovati kako bi vaš dom dobio potpunu magiju.

Soba u ovom stilu ima veliki broj suptilnih detalja koji ističu njegov karakter i ljepotu:

– šarene, raskošne boje (uglavnom, crvena, čokolada, bakar, breskva, žuta);

– potpuno odsustvo oštrih prijelaza i idealno glatke površine;

– prisutnost lukova na plafonima i sličnih lukova na vratima;

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– rezbarija;

– obilje različitih materijala (tepisi, svileni jastuci, presvlake, zavjese);

– prisutnost zanimljive igre svjetlosti zbog prisutnosti lustera sa staklenim dijelovima i dijamantima.

ELEGANCIJA I LUKSUZ

Svi detalji su usmjereni na razvoj ugodnog, opuštajućeg okruženja.

U arapskom stilu prevladavaju jake, živahne boje, s preferiranim toplim tonovima. Takve boje koriste se na sofama, stolicama i jastucima, ali i na tepisima i zidovima. Zlato i, općenito, tonovi koji ukazuju na svjetlo, luksuz i svjetlinu, bit će jednako dobrodošli u arapskom stilu.

Fini, elegantni predmeti, uključujući umjetnička djela, često se vide u prostorima uređenim arapskim stilom.

Namještaj bježi od konvencionalnog. Sofe su obično izdužene, tanke, sugeriraju na udobnost, luksuz i eleganciju, vrlo neobičnih oblika i tačkastih rubova. Nije teško vidjeti neke od njih sa zlatnim nogama, s baršunastim presvlakama i  jastucima presvučenim zlatom ili srebrom.

Ukoliko želite dom urediti na ovaj način, nije nužno da strogo slijedite korake koje diktira taj stil. Odlučite se za više neutralnih boja, koje možete kombinirati s bojama arapskog stila. Jedan detalj jasne arapske inspiracije može biti dovoljan, kao što su zavjese, svilena tkanina u kutu spavaće sobe ili rešetkasta vrata.

The post Čarolija 1001 noći u vašem domu appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OŠAMARILA SAM ČOVJEKA I NASTAVILA PJEVATI: Maja Marijana o dešavanjima iza scene

PROGOVORILA O SVADBI: Dušica Jakovljević je zaljubljena i sretna