in

Zašto vas bole leđa? Obratite pažnju na sedam stvari

Slatka-Tajna.Eu

Ako ste poput većine ljudi, barem jednom u životu osjetićete bol u leđima. To je i jedan od najčešćih razloga bolovanja, jer bol u leđima čini svaki pokret nepodnošljivo bolnim. Brojni su uzroci boli u leđima, a veliki dio možete da riješite sami.

1. Spazam mišića

Ako povrijedite mišiće ili tkivo oko kičme, mišići tada pokušavaju da zaštite povrijeđeno mjesto spazmom, odnosno grčenjem. Osim toga, spazam leđnih mišića može biti i posljedica pomjerenog diska ili povrede tkiva kičme.

Liječenje: Zavisi o uzroku, godinama i opštem zdravstvenom stanju, ali u većini slučajeva mirovanje i lijekovi protiv bolova su dovoljni. Ako to ne pomogne, doktor može da vam prepiše lijek za opuštanje mišića. Ali, ako je spazam posljedica nekih ozbiljnijih bolesti poput diskus hernije diska, može da bude potreban i hiruški zahvat.

2. Kamen u bubrezima

To su male, tvrde grudvice od kristala koje se talože u bubrezima. Ako se zaglave unutar urinarnog trakta, mogu da izazovu jake bolove u donjem dijelu leđa, donjem dijelu stomaka i na bočnim stranama stomaka.

Lečenje: Ponekad se mala količina može “izbaciti” pijenjem puno vode. U težim slučajevima može biti potreban postupak lomljenja kamena ili operacija.

3. Diskus hernija

Intervertebralni diskovi su meka tkiva koja razdvajaju pršljenove. Oni su poput jastučića ispunjenih želatinom i smještenih između pojedinih pršljenova. Ponekad mogu da pucaju, ostavljajući želatinastu smjesu. Ako pritisne nerv, on može da izazove bol u leđima koji može kasnije i da se proširi na ruke i noge.

Liječenje: ako imate jake bolove, treba da se odmorite nekoliko dana i uzimate antiinflamatorne lijekove za smanjenje otoka. Vaš ljekar takođe može da prepiše fizikalnu terapiju za jačanje mišića leđa i istezanje mišića leđa i stomaka. Ako bol traje mjesecima, možda će biti potrebna operacija.

4. Artritis

Upala zglobova praćena jakim bolom i ukočenošću. Postoji i grupa artritisa koja pogađa kičmu (koja se naziva spondiloartropatije) i uzrokuje bolove u leđima.

Liječenje: U većini slučajeva dovoljni su lijekovi za odmor i bez recepta. To uključuje antiinflamatorne lijekove i analgetike. Vaš ljekar može takođe da prepiše kortikosteroide za ublažavanje bolova i upale. Obavezno recite ljekaru koje ste lijekove uzimali prije nego što počnete da uzimate novi lijek.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










5. Spinalna stenoza

Kada se prostor kičmenog kanala suzi, to može da proutzrokuje pritisak na kičmenu moždinu i živce koji idu od kičme do ruku i nogu, a može da rezultira gubitkom osjećaja u udovima i poteškoćama u kretanju. Ovo stanje može biti uzrokovano artritisom, tumorima i nekim nasljednim bolestima, a češće je poslije 50. godine.

Liječenje: U većini slučajeva potrebna su jaka sredstva protiv bolova na recept, odmor i fizikalna terapija. Ako su bolovi jaki i ne možete da se pomjerite, ljekar može da predloži operaciju radi smanjenja pritiska na kičmu.

6. Spinalna infekcija

To je ozbiljno, ali rijetko stanje koje se javlja kada bakterija, virus ili gljiva zarazi tečnost oko kičme, kostiju ili mekog tkiva kičme. Obično se javlja nakon operacije kičme ili neke nesreće u kojoj je kičma povrijeđena.

Tretman: Ljekari će ubrizgati lijek protiv bakterija, virusa ili gljivica direktno u krvotok. Možda ćete morati da provedete neko vrijeme u bolnici.

7. Spondilolisteza

Stanje kada se jedan od pršljenova kreće i naslanja na pršljen ispod njega. Kada kost pritisne nerv, javlja se bol. Ovo se najčešće dešava u donjem dijelu leđa.

Liječenje: Lijekovi protiv bolova i upala bez recepta, fizikalna terapija ili hirurška intervencija u težim slučajevima.

(zivim.gloria.hr)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hrvati imaju najjeftiniju zemlju u EU

SLAVLJE U DOMU MIŠE KOVAČA! Čestitke stižu sa svih strana!