in

NIHAD O ZEMBILJU: Turčinu održao lekciju

Slatka-Tajna.Eu

Nedavno je u Sarajevu počeo s radom restoran „Zembilj“. Ugostiteljski objekat u srcu Sarajeva sa starinskim nazivom. Jedna od zvanica Elvira i Galiba, pokretača tipične bh. gastronomije bio je Nihad Alibegović.

Ono što je zanimljivo je da su ova dva Bosanca vlasnici firmi i unosnog biznisa u Americi a ovaj objekat otvorili su samo kako bi uposlili što više domaće radne snage. To su i učinili isključujući glavnog kuhara koji je Turčin, a koji je kazao baš Nihadu da je usavršio tradicionalnu bosansku kuhinju i da naprosto uživa u tom radu.

A onda je Nihad na svoj, prepoznatljiv način razbio sva oficijelna dešavanja tog dana pa je upitao kuhara da li zna šta znači zembilj, kako je i nazvan objekat? Kuhar je zastao, gledao tupo u Nihada i slegnuo ramenima. A onda je on održao predavanje kako je to pletena torbica od šiblja sa platnom ili kožom, kako je izvorno rađena a služila je za nošenje namirnica.

I sami vlasnici su se nasmijali pa im je Nihad kazao eto ne znamo šta ko nosi u zembilju, ali vaši gosti će sigurno znati šta će konzumirati kod vas. Naravno Nihad ne bi bio ono što jeste, najsimpatičnija estradna ličnost pa je zato i najomiljeniji, kao što je i među poklonicima dobre pjesme.

Piše: Dž. H. M.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Xiaomi prestigao Apple po prodaji telefona

Tri medalje plivačima SPID-a u Zagrebu