in

Bečke subvencije za zelene krovove do 20.200 eura

Slatka-Tajna.Eu

Ozelenjavanje urbanih sredina utiče pozitivno na mikroklimu, jer stvara hlad, podiže vlažnost u zraku i pruža stanište i izvor hrane za insekte i ptice. Služba za zaštitu okoliša “Stadt Wien – Umweltschutz” predstavlja polaznu tačku za subvencioniranje zelenih krovova, fasada ili uređivanje zatvorenih dvorišta u glavnom gradu Austrije.

Zelene krovove Beč subvencionira iznosom do 20.200 eura, ozelenjavanje dijela fasade, koji je okrenut prema ulici, može doseći do 5.200 eura, a zelena zatvorena dvorišta do 3.200 eura. Zahtjevi za subvencije se također mogu podnijeti u svrhu savjetovanja i planiranja projekta.

“Ozelenjavanje zgrada nije samo lijep prizor, nego je i učinkovita mjera protiv pregrijavanja grada.”, naglašava Jürgen Czernohorszky, gradski vijećnik za klimatske promjene i dodao da “biljke imaju izolacijski učinak te vežu prašinu i CO2.” Zbog njihovog pozitivnog uticaja na mikroklimu, klasični klima uređaji često postaju suvišni.

Beč nudi niz mogućnosti za ozelenjavanje zgrada, ovisno o uvjetima poput podnih instalacija, širine pločnika i površine fasade. Moguće je koristiti koritna ili fasadna rješenja sa specijalnim sistemima za navodnjavanje, kao što je sistem BeRTA. Pored toga, u obzir se uzimaju raspoloživi kapaciteti za njegu zelenila. Preduvjeti za subvencije uključuju pristanak vlasnika i zajednice, procjenu troškova i prilog računa za ozelenjavanje. Glavni grad Austrije je samo u toku 2019. i 2020. godine za finansiranje takozvanih vertikalnih livada uspostavila budžet od ukupno 2,3 miliona eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

The Walking Code | Automatic Attraction System – Deserve What You Want Landing

KAKO JE PJEVAČICA REAGOVALA? Zaprošena Tanja Savić