Categories: Biznis

Srbija zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od petka zabranjen uvoz mlijeka robne marke Pilos i mlječnih prerađevina bosanskog proizvođača Mlječna industrija – MI 99 iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neusklađenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

“Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mlijeko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju stavit će se van prometa, a zabranit će se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare”, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mljekara “ozbiljan izvoznik mlijeka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima”, te da ga uvozi šest uvoznika.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mlijeka u kome je zapravo bila bijela voda, a ne mlijeko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju greška u proizvodnji, jer je mljekara dužna da isporuči mlijeko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji.

Nedimović je istakao da Srbija, vodeći računa o svojoj prehrambenoj sigurnosti, ima alate kakao da spriječi plasman ovakvih proizvoda na tržište.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Naše laboratorije su utvrdile da to ne odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito u pogledu mlječnih masti. Ne da nije 2,8 posto mlječne masti, nego je daleko ispod toga”, kazao je ministar poljoprivrede i dodao je da Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici može da kontroliše 99 posto roba.

Precizirao je da je Uprava za veterinu Srbije od petka ujutru izdala rješenje o svemu, a obavijestit će i kolege u Bosni i Hercegovini.

“Iskoristili smo i pravo koje imamo u skladu sa međunarodnim sporazumima i uputili veterinarsku inspekciju kod proizvođača na lice mjesta”, kazao je Nedimović.

Redakcija

Recent Posts

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

13 minuta ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

30 minuta ago

Inter već kuje plan za narednu sezonu

Inter je proslavio Skudeto, a sada se polako okreće narednoj sezoni. ''Neroazuri'' su već dogovorili dva…

40 minuta ago

Policija rastjerala prosvjed za Gazu pred Sorbonom

Studenti prosvjedovali pred SorbonomFoto: Sarah Meyssonnier / REUTERSPolicija je rastjerala desetke prosvjednika koji su kampirali…

41 minuta ago

DOŽIVJELA AGONIJU U TOKU NASTUPA: Takmičarka “Zvezda Granda” zaboravila tekst pjesme

Aleksandra Ivanov prvi put je pred kamerama otvoreno govorila o kiksu koji je zadesio tokom prethodnog…

1 sat ago