in

Srbija zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

Slatka-Tajna.Eu

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od petka zabranjen uvoz mlijeka robne marke Pilos i mlječnih prerađevina bosanskog proizvođača Mlječna industrija – MI 99 iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neusklađenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

“Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mlijeko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mlijeko koje je već uvezeno u Srbiju stavit će se van prometa, a zabranit će se prodaja i svih mlječnih proizvoda koji potiču iz te mljekare”, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mljekara “ozbiljan izvoznik mlijeka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima”, te da ga uvozi šest uvoznika.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mlijeka u kome je zapravo bila bijela voda, a ne mlijeko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju greška u proizvodnji, jer je mljekara dužna da isporuči mlijeko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji.

Nedimović je istakao da Srbija, vodeći računa o svojoj prehrambenoj sigurnosti, ima alate kakao da spriječi plasman ovakvih proizvoda na tržište.

“Naše laboratorije su utvrdile da to ne odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito u pogledu mlječnih masti. Ne da nije 2,8 posto mlječne masti, nego je daleko ispod toga”, kazao je ministar poljoprivrede i dodao je da Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici može da kontroliše 99 posto roba.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Precizirao je da je Uprava za veterinu Srbije od petka ujutru izdala rješenje o svemu, a obavijestit će i kolege u Bosni i Hercegovini.

“Iskoristili smo i pravo koje imamo u skladu sa međunarodnim sporazumima i uputili veterinarsku inspekciju kod proizvođača na lice mjesta”, kazao je Nedimović.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE “STALNA” LJUBAVNICA DARKA LAZIĆA: Varao žene, samo švalerki bio vjeran!

“Srpska crkva odgovorna za genocid u Srebrenici”