in

Znate li koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta?

Slatka-Tajna.Eu

Antiperspiranti i dezodoransi imaju različite svrhe. Naime, antiperspiranti mogu smanjiti količinu znoja, dok dezodoransi samo pomažu u uklanjanju tjelesnog mirisa povezanog sa znojenjem.

Što je antiperspirant?

Antiperspirant se radi s aluminijskim kloridom i drugim spojevima aluminija, koji blokiraju otvaranje znojnih žlijezda, odnosno znojnih kanala.

– Antiperspirant je idealan za one koji žele smanjiti vlažnost ili se znoje više nego obično – kaže Kiran Mian, dermatologinja iz New Yorka. Znojenje je način na koji naše tijelo regulira temperaturu. Kako vlaga isparava s kože, tako hladi tijelo. Iako je normalno i zdravo se znojiti kad vježbate ili vam je vruće, postoji određeni broj ljudi koji imaju hiperhidrozu. Oni se znoje više nego većina ljudi. Osobama s ovim stanjem antiperspiranti bez recepta ili na recept mogu pomoći u kontroli znojenja.

Antiperspirant nanosite navečer prije spavanja kako bi blokirao znojne kanale i trajao oko 24 sata.

Što je dezodorans?

Dezodorans ne zaustavlja znojenje kako to radi antiperspirant, ali kontrolira miris koji dolazi uz znojenje.

– Znoj zapravo nema miris. Miris tijela dolazi od kombinacije znoja i bakterija koje ga razgrađuju – kaže Mian. Dezodoransi su obično na bazi alkohola te djeluju stvaranjem kiselog okoliša na koži, što smanjuje količinu bakterija koje dovode do neugodnih mirisa.

– Oni koji nemaju problema s previše znojenja, ali žele smanjiti neugodne mirise, trebali bi koristiti dezodorans – kaže Mian.

Dezodorans bi trebali nanositi ujutro na čistu i suhu kožu, a potrajat će oko 24 sata.

Kako odabrati između antiperspiranta i dezodoransa?

Ako želite kontrolirati znojenje i izbjeći vlažnost ispod pazuha, trebali biste koristiti antiperspirant. Ali ako se ne znojite pretjerano, a želite smanjiti neugodne mirise, dezodorans je pravi odabir za vas. Naravno, ako koristite antiperspirant za regulaciju znojenja, smanjit ćete i tjelesni miris – imajte na umu da je miris nusprodukt znoja i bakterija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema maloj studiji iz 2005. godine objavljenoj u časopisu American Academy of Dermatology, i dezodoransi i antiperspiranti mogu biti učinkoviti u kontroli tjelesnog mirisa. Istraživanje je obuhvatilo 53 muških sudionika koji su završili 12-dnevno razdoblje u kojem nisu koristili ni dezodorans ni antiperspirant. Zatim su ušli u petodnevnu fazu u kojoj su koristili antiperspirant na jednom pazuhu, ​​a dezodorans na drugom.

Istraživači su svoj tjelesni miris procjenjivali 12 i 24 sata nakon prvog, trećeg i petog dana. Nakon pet primjena, antiperspirant je smanjio miris za 29 posto u 12 sati, a dezodorans je smanjio miris za 27 posto u 12 sati.

I antiperspiranti i dezodoransi se smatraju sigurnim proizvodima – iako antiperspiranti mogu imati negativne posljedice za ljude s uznapredovalom bolesti bubrega zbog aluminija. Za one koji nemaju bubrežne bolesti, antiperspiranti ne predstavljaju zdravstveni rizik i nisu štetni za osobe s ili bez hiperhidroze, objašnjava Mian.

Isprobajte kombinirani antiperspirant i dezodorans

Ako imate problema i s neugodnim mirisom i znojenjem, na tržištu postoje proizvodi koji imaju i dezodorans i antiperspirant. Na većini kombiniranih proizvoda će pisati antiperspirant i dezodorans, ali ako nije jasno označeno, provjerite sastojke. Antiperspirant će imati aktivni sastojak – aluminij, dok dezodoransi obično ne sadrže aluminij, ali imaju antibakterijska sredstva, poput alkohola ili sode bikarbone.

Ako odlučite koristiti oba proizvoda, ali odvojeno, antiperspirant biste trebali primijeniti prvi i to na čistu i suhu kožu, po mogućnosti noću prije spavanja, što će dati antiperspirantu vremena da se aktivira preko noći, kaže Mian. Za najbolje rezultate dezodorans nanesite ujutro.

Izvor:24.satahr

(Dž.S.)

 

The post Znate li koja je razlika između dezodoransa i antiperspiranta? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

How To Date An Asian Woman

Đoković ide na Olimpijske igre