in

Zagrebačka skupština prihvatila smanjenje plaća i kratkoročno zaduživanje Grada

Slatka-Tajna.Eu
Prva radna sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Prva radna sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su u četvrtak većinom glasova prijedlog o smanjenju plaće predsjednika i potpredsjednika Skupštine, a prihvatili su i prijedlog o smanjenju koeficijenata za obračun plaća pročelnika. Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 400 milijuna kuna na rok do 12 mjeseci radi održavanja likvidnosti gradskog proračuna. Prihvaćeno je i izvješće o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine usvojen je s 27 glasova “za”, pet “protiv”, a osam ih je bilo suzdržano.

U obrazloženju prijedloga stoji kako koeficijent za predsjednika Skupštine iznosi 7,14, a za potpredsjednika 6,07. Prijedlog je bio da se koeficijent za izračun plaće predsjednika Skupštine snizi u odnosu na koeficijent koji ima gradonačelnik pa će tako sada iznositi 6,50.

U raspravi je sudjelovalo nekoliko zastupnika, nekoliko puta je signalizirana povreda poslovnika zbog rasprave izvan teme, a na prozivke HDZ-ovog Davora Filipovića, koji je s Tomaševićem raspravljao nekoliko puta, da nisu dobro pojašnjeni razlozi te odluke, gradonačelnik je poručio kako mora postojati hijerarhija u plaćama koja odražava i odgovornost.

Goluža: I predsjedniku Skupštine trebalo je smanjiti koeficijent za 30 posto

Odbijen je amandman zastupnika Mosta, a prema kojem bi predsjednik Skupštine imao koeficijent na razini dva prosječna mjesečna dohotka isplaćena u Zagrebu za prethodno tromjesečje i trebao bi iznositi 5,00.

Za taj amandman su se odlučili jer smatraju da bi predsjednik Skupštine trebao “kao prvi među jednakima” dijeliti sudbinu zastupnika kojima su primanja smanjena trostruko, kao i pročelnicima.

– Bilo bi umjesno i da se predsjedniku Skupštine smanji koeficijent, ne za mizernih devet posto, nego isto tako za 30 posto. Upravo tako, vi ćete predsjedniče pokazati osobnu vjerodostojnost, a vladajuća opcija će uistinu pokazati da su spremni krenuti racionalizirati troškove svima, pa i predsjedniku Skupštine, rekao je zastupnik Mosta Trpimir Goluža.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika, usvojen je s 28 glasova “za”, osam “protiv”, a suzdržanih je bilo šest.

Koeficijenti za njihova radna mjesta smanjuju se pa će tako pročelnici umjesto 5,54 imati koeficijent 4,0, njihovi zamjenici umjesto 4,10 imat će 3,80, pomoćnici pročelnika s 3,74 idu na 3,63.

Posebni viši savjetnik gradonačelnika-specijalista s 4,82 ide na 3,50, viši savjetnik gradonačelnika i viši savjetnik predsjednika Skupštine s 4,46 ide na 3,44, dok koeficijent višeg unutarnjeg revizora s 3,74 pada na 3,63, dok onaj višeg stručnog savjetnika gradonačelnika s 3,38 pada na 3,15.

Ta točka na dnevni je red uvrštena po hitnom postupku s ciljem da se, kako je obrazloženo, što prije nastavi s provedbom aktivnosti vezanih uz smanjenja rashoda gradskoga proračuna i provođenja mjera racionalizacije poslovanja.

Gradonačelnik Tomašević odgovorio je na kritike oporbe poručivši kako će i s drastičnim smanjenjem plaća biti kandidata koji će se javiti na natječaj za pročelnička mjesta za mjesečnu plaću od 16.000 kuna, poručivši kako takvu plaću, prema objavljenoj imovinskoj kartici, ima i ministar gospodarstva i održivog razvoja. Poručio je kako su razgovarali s predstavnicima sindikata i kako sve rade po proceduri i zakonu.

Skupština odbila prijedlog HDZ-a o imenovanju Uprave i Nadzornog odbora ZG Holdinga
Zastupnici su većinom glasova odbili prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga uz uz prethodni prijedlog predstavničkog tijela. 

Tim prijedlogom Klub HDZ-a i HSLS-a namjeravao je zadužiti gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da u roku od 30 dana donese odluku o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga uz prethodni prijedlog Gradske skupštine sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Odbijeni izvještaji za 2020. godinu

Odbijeni su godišnji izvještaji za 2020. godinu iz prošlog mandata – o izvršenju gradskog proračuna, programa građenja komunalne infrastrukture, programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta te onaj o programu i planovima održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila kratkoročno zaduživanje Grada

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su u četvrtak većinom glasova prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 400 milijuna kuna na rok do 12 mjeseci radi održavanja likvidnosti gradskog proračuna. Prijedlog je prihvaćen s 27 glasova “za”, osam “protiv”, a suzdržanih je bilo šest.

Grad Zagreb zadužio se kod od kluba banaka kojeg čine Zagrebačka banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb d.d. i Erste&Steiermärkischebank, uz kiksnu kamata od 1,4 posto, a rok otplate je jednokratan, najkasnije do 30. srpnja 2022.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gradonačelnik Tomislav Tomašević pojasnio je kako ovo ne bi radili da ne moraju.

– Dižemo kredit za likvidnost. Ne znam koga to u ovoj Skupštini iznenađuje budući da su svi kandidati u kampanji jasno govorili o situacijama gdje se materijalni troškovi nisu isplaćivali vrtićima, kazalištima, školama i tako dalje, da je likvidnost bila otežana, rekao je u izlaganju.

Oporbene zastupnike je podsjetio kako je u kampanji govorio i o refinanciraju duga kao jednom o metoda za rješavanje financijske situacije. Poručio je kako je riječ o kratkoročnom kreditu za premošćivanje jaza koji se ne može produžavati. Naveo je kako je dio rješenja jest i sustav javnih nabava kojem će trebati vremena da zaživi, kao i rebalans proračuna.

– Među prvim mjerama koje smo tražili od pročelnika bili su prijedlozi za uštede, nismo bili zadovoljni s tim prvim prijedlogom, tražimo još tih ušteda. U rujnu mogu najaviti prijedlog rebalansa, rekao je gradonačelnik.

Dinamika kratkoročnog zaduženja Grada, ali i Holdinga, jest takva da će trebati refinancirati taj dug kako bi se dobilo vrijeme za restrukturiranje i Grada i gradskih poduzeća, dodao je. Ništa ne ide preko noći, poručio je Tomašević.

Pojasnio je kako ima prostora za uštede, a planiranje proračuna za sljedeću godinu će dati veći manevarski prostor, međutim za efekte nekih mjera trebat će vremena i zato je taj dug potrebno refinancirati – a kako, o tome vode razgovore s Ministarstvom financija i bankama.

U obrazloženju prijedloga stoji kako je nužna sanacija posljedica zagrebačkog potresa izazvala dodatne značajne troškove na rashodnoj strani proračuna, dok dinamika priljeva prihoda planiranih proračunom Grada za 2021. ne prati izvršavanje rashodne strane proračuna planirane u istom obujmu.

U tijeku su prijave projektnih prijedloga radi refundacije uloženih sredstva kroz Fond solidarnosti Europske unije, ali i radi osiguravanja dodatnih sredstava za daljnje aktivnosti sanacije. S obzirom na to da još nisu dobivena sredstava iz Fonda solidarnosti, predloženo je uzimanje kratkoročnog kredita za podmirivanje obveza prema dobavljačima, rečeno je.

Osim navedenog prijedloga, zastupnici su na sjednici prihvatili i prijedlog o izradi akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2022. do 2025., prijedlog o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za projekt “Korak u dječji vrtić – za dobrobit djeteta i razvoj potencijala – KUĆICA” te za projekt “Izgradnja reciklažnog dvorišta u gradskoj četvrti Podsused – Vrapče”.

Prihvaćeno izvješće o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su u četvrtak većinom glasova zaključak o izvješću o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak kojim se traži da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o trenutnoj situaciji u bolnici. Odluka je prihvaćena s 38 glasa “za”, protiv nije bio nitko, a dvoje je bilo suzdržanih.

Predlagatelj ovog prijedloga je nezavisni Trpimir Goluža. Goluža u svom je izlaganju u ime Kluba zastupnika Mosta naveo probleme s kojima se bolnica suočila u proteklih 10 godina te poručio kako situacija nije dobra i da je bolnica u velikom minusu.

– Situacija zahtijeva dobro promišljene, odlučne, jasne i brze poteze, u protivnom može se lako dogoditi da izgubimo europski projekt vrijedan 400 milijuna kuna, da Zagreb ima značajan financijski trošak i najvažnije, da djeca ne dobe prostor za vrhunsku zdravstvenu skrb, rekao je, poručivši kako je slučaj Srebrnjak ogledni primjer načina vladanja bivše gradske vlasti. Apelirao je na gradonačelnika da pokaže pravednost i dosljednost, podsjetivši ga da gradonačelnik predlaže vršitelja dužnosti ravnatelja bolnice, a Upravno vijeće ga potvrđuje.

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako će izvješće raspraviti na sljedećoj sjednici, a poručio je kako je njegov zadatak da izabere Upravno vijeće koje nije uprava bolnice, nego na neki način nadzorni odbor.

U obrazloženju prijedloga navodi se i kako je Grad kao osnivač DB “Srebrnjak” odgovoran za funkcioniranje te bolnice, a nedavna uhićenja koja su zahvatila Upravno vijeće bolnice, kao i ozbiljne optužbe o namještenom natječaju za izbor ravnatelja, značajno ugrožavaju normalno funkcioniranje bolnice te provedbu dobivenog EU projekta “Dječji centar za translacijsku medicinu”.

Goluža traži da se u izvješću zastupnicima da informacija o trenutnom statusu bivšeg ravnatelja dr. Nogala u svjetlu sudske presude kojom je naloženo da se vrati na mjesto ravnatelja.

Traži i informaciju o tome hoće li se poništiti Odluka Upravnog vijeća od 30. lipnja 2020. o imenovanju novog ravnatelja, kao i informaciju o svemu što se planira poduzeti kako bi bolnica normalno funkcionirala i kako se ne bi u pitanje dovela realizacija EU projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Debakl Širokog u Albaniji

Ovdje živi Isak Šabanović: Djevojke ne dovodi u momačku sobu, kaže da za to služe hoteli!