in

Mehmedagić ostaje direktor OSA do okončanja postupka

Slatka-Tajna.Eu

Zamjenik generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Trifko Buha trenutno mijenja 14. jula uhapšenog direktora agencije Osman Mehmedagić. To propisuje Zakon o upravi BiH.

Tužilaštvo BiH je u četvrtak, 15. jula, zatražilo pritvor za Mehmedagića u vezi s istragom u kojoj se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjaluci iz 2007. godine, nakon čega je dostavio dvije diplome. Jedna je bila diploma Američkog univerziteta u BiH, a druga Više škole Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Pritvor za Mehmedagića je tražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi “osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike”.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako se novo imenovanje na mjesto direktora OSA-e može razmatrati “samo u slučaju suspenzije ili sličnih okolnosti”.

“Jedino ako direktor bude spriječen iz nekih razloga da obavlja svoju funkciju, onda se može ići na izbor novog direktora”, kaže Grubeša i dodaje da je Mehmedagić “nevin sve dok mu se ne dokaže krivica”.

Direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Poziv da se okonča postupak

U okviru Parlamenta ministara Bosne i Hercegovine djeluje Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije. Njen predsjednik Nermin Nikšić je na Facebook profilu pozvao nadležne institucije da što brže i efikasnije okončaju postupak u slučaju Osmana Mehmedagića kako bi se mogla provesti procedura imenovanja rukovodstva ove agencije.

“Teško je naći primjer da se privodi direktor OSA, upravo zbog specifičnih nadležnosti i djelokruga rada agencije. Nažalost, očito je da smo mi u BiH i po tome specifični”, napisao je Nikšić.

Istovremeno, pored Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije pri bh.parlamentu djeluje i Komisija za sigurnost i odbranu.

Njen zadatak je da razmatra i prati provođenje sigurnosne i odbrambene politike Bosne i Hercegovine, provodi parlamentarni nadzor s ciljem unapređenja efikasnosti, transparentnosti i funkcionalnosti.

Jedan od članova je Šemsudin Mehmedović, inače član Stranke demokratske akcije, koja je i imenovala Osmana Mehmedagića na čelo Obavještajno-sigurnosne agencije.

On za RSE kaže da je hapšenje Mehmedagića “veliki udar na institucije BiH”, te da se od OSA-e već duže vrijeme pokušava napraviti ekspozitura BIA-e (Bezbjednosno-informativne agencije) Srbije i Obavještajno-sigurnosne agencije Republike Hrvatske.

“Očekujem da Vijeće ministara povuče potez, odnosno da se zaštiti ova Agencija od bilo kakvih zloupotreba u smislu neočuvanja interesa države BiH i zaštite tajnih podataka”, kaže Mehmedović.

Nadležnosti OSA-e

Prema Zakonu o OSA BiH, ova agencija je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po sigurnost BiH, njihovo analiziranje i prenošenje ovlaštenim dužnosnicima i tijelima.

Agencija se bavi i prikupljanjem, analiziranjem i prenošenjem obavještajnih podataka s ciljem pružanja pomoći ovlaštenim službenim osobama, te ostalim nadležnim tijelima u BiH kada je to potrebno radi suzbijanja prijetnji po sigurnost države.

U smislu ovog zakona, pod “prijetnjama po sigurnost BiH” smatraju se prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti BiH, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Obavještajno-sigurnosna agencija BiH djeluje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Generalni direktor ove agencije se imenuje na mandate od četiri godine koji se može obnoviti jednom.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je imenovalo Osmana Mehmedagića za generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Trifka Buhu za zamjenika generalnog direktora, te Damira Bevandu za glavnog inspektora OSA-e, polovinom novembra 2015. godine na mandate od četiri godine. Njegov i mandati njegovih zamjenika su istekli 2019. godine.

Godinu kasnije, predsjedavajući VIjeća ministara BIH, Zoran Tegeltija, je zvanično predložio reizbor Mehmedagića na zahtjev ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, iz Stranke demokratske akcije. Vijeće ministara BiH je potvrdilo njegov ostanak na toj poziciji.

Za šta se tereti Mehmedagić?

U obrazloženju Tužilaštva BiH za pritvor Osmana Megmedagića se navodi da bi njegovo puštanje na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana. U saopštenju za javnost se dodaje kako su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa lišenjem slobode osumnjičenog.

Sud BiH ima rok od 24 sata da odredi ili mjere pritvora ili Mehmedagića pusti da se brani sa slobode.

“Bez sudske odluke osoba u pritvoru može biti zadržana najviše tri dana (72 sata), nakon kojih mora biti donesena odluka kojom se prema osobi lišenoj slobode određuje mjera pritvora ili se osoba pušta na slobodu”, navedeno je na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH.

Zbog Mehmedagićevog hapšenja 15. jula je održan protest ispred Tužilaštva BiH, gdje se tražila ostavka glavne tužiteljice Gordane Tadić i puštanje na slobodu Mehmedagića.

Protest je održan i na gradskom trgu Musala u Mostaru, na jugu BiH.

U okviru predmeta u kojem je sumnjičen Osman Mehmedagić je i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić. On je polovinom juna uhapšen po naredbi Tužilaštva BiH.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću. Prcić je pušten u četvrtak, 15. jula, u kućni pritvor, a izrečene su mu mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

Ostale afere

Direktor OSA-e je bio osumnjičen i u drugim predmetima na Sudu BiH. Tokom 2020. bila je aktuelna afera u vezi s izuzimanjem videosnimaka.

U vezi sa ovim predmetom Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Mehmedagiću koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Krivice je oslobođen i uposlenik OSA-e Muhamed Pekić, optužen za ista krivična djela. Tužilaštvo je uložilo žalbu.

Zbog Mehmedagićevog hapšenja negodovali su i čelni ljudi Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na Facebook nalogu poručio da je hapšenje Mehmedagića “četvrti pokušaj Tužilaštva, istog tužioca i njegovih nalogodavaca, da po bilo kojem osnovu procesuira i kompromituje”.

Inače, Osman Mehmedagić je bio pratilac Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nikola Kalinić se vratio u Zvezdu

OBEĆAVAO JE, NIŠTA ISPUNIO NIJE Marina sprema paklenu osvetu Darku Laziću?! Bivša vjerenica smislila plan, sve pikanterije daće naciji na tacni