in

ZVIJEZDE IZ SEHARE NOVICA ZDRAVKOVIĆ: Ostao je u Tominoj sjeni

Slatka-Tajna.Eu

Novica Zdravković bio je pop-folk izvođač. Pjevač sa karijerom u kojoj se borio sa dokazivanjem – biti blizu bratovog pjevačkog opusa. Želio a bio i ostao u njegovoj, Tominoj sjeni. Posjedovao kvalitete, čak i vokalnu sličnost sa bratom. Tako pričaju i pišu a on u dosta karakteristika bio suprotan Tomi. Ostao na klupskom i kafabskom nivou. Nikada nije dotakao estradni tron. To je bio njegov odabir ili pak, svjestan da je njegov Toma nedostižan. Jer baš on je bio njegov uzor u muzici.

Popravni dom

Novica Zdravković rođen je 1947. godine u Leskovcu. Teška vremena su od petero djece, Novicu najmlađeg, ostavili zapostavljenog. A on se predao ulici. Priklonio se nezakonitim radnjama i sitnim kriminalom. Završio u popravnom domu. Po izlasku iz doma nastavio sa svojim manguplucima. Tako je 1966. godine bio primoran da seli u Beograd u kom je nastavio sa starim navikama. Ovog puta bilo je to nešto više od sitnog kriminala. Žestoki momci su bili „milije“ sa kojim se saživio. Boravio po zatvorima, pretučen bog zna koliko puta od tadašnje milicije. Plaćao cijenu bunta najmlađeg, odbačenog i zapostavljenog člana obitelji.

Sa sobom je nosio talenat za muziku koju je i volio. No, nije ni pomišljao da se bavi pjevanjem. Njegov brat Toma za njega je bio nalik ocu koji ga je često držao na oku i bio veliki autoritet. Ljut je bio Toma na Novicu. Uvijek mu se obraćao strogo i uopšte bio odmjeren prema njemu. Nije mu htio finansijski pomagati, kao što je činio mnogima. Jedan dan ga je odveo na Banovo Brdo, upoznao ga sa vlasnikom objekta i naredio Novici da od te noći pjeva u stalnom angažmanu. Nije mu smio proturječiti. Tim načinom Toma je htio da mu kontroliše kretanja i postupke i uopšte da mu bude na „oku“. Novica je zagrizao Tominu „udicu“.

Prišao ozbiljno muzici pa je 1977. godine snimio i svoju prvu singlicu „Ne pevajte, pesmu njenu“, „Seti se meni jednom“. Singl za singlom do albuma „Navik’o sam ja na noćni život“ štampan 1986. godine. Potom 1989. „Bol bolujem“, 1992. „Ne verujem“, zatim album iste godine „Pesme za Tomu“, 1995. godine „Pijem još od juče“, pa 1996. „Sve ja znam“, 2000. „Splavovi“, 2003. „Ambis mog života“, 2004. „Kralj splavova“, 2005. „Ovo je ludnica“ a 2008. se našao u prodaji album naslovljen „Zlatna kolekcija hitova. Već 2011. snima singlove „Anđela“ i „Volela je vodku i kafanu“, 2014. godine snima „Da je lepa, prelepa ali skupa, preskupa“. Lijepe i rado slušane pjesme našle su se na pomenutim albumima, no „Splavovi“ sa isto naslovljenog albuma je ostala bezvremenski hit.

Izborio se Novica sa estradom pa je uspio 2005. godine na Sajmu održati svoj veliki koncert. Sa opakom bolešću izboriti se nije mogao. Kažu da je moguće genetski taj kancer mokraćne bešike od koje je podlegla i njegova sestra, te brat Toma. Operisan je na VMA, liječio se, išao na kontrole, bio odgovaran pacijent i nikada nije psihički pokleknuo pred bolešću. Ignorisao je bolest, kako je često kazivao, za šta je trebala jaka mentalna snaga.

Suze i aplauz

Novica je bio i učesnik rijalitija Farma 6 u kojoj se nije baš proslavio sa kojekakvim nesuvislim izjavama. Supruga Jelena je u vrijeme njegove bolesti bila uz njega kao i kćerka Katarina i sin Dušan. Bitku sa opakom bolešću izgubio je u junu 2021. godine u KBC-u Zvezdara. Ispraćen je na vječito prebivalište uz suze bližnjih i aplauz i cvijetne aranžmane kolega i prijatelja na beogradskom centralnom groblju.

Znao je da mu se bliži kraj

Novica je pred smrt kazao da zna kako mu se bliži kraj, koji niko ne želi. On je želio prije smrt nego patnje u kojima je preminuo njegov brat Toma. Često je pominjao kako tako nešto ne bi ni životinji poželio. A umro mu je na rukama, tražeći oprost što nikada nije primjetio tu njegovu ogromnu bratsku ljubav.

Leskovčani ga skinuli do gola

Pošto se Novica nije okanio „lošeg puta“ i nakon popravnog doma, Leskovčani su ga skinuli do gola, zavezali i tako ga držali cijeli dan na trgu. Od srama se nije vraćao kući nego je otputovao za Beograd.

Djevojka izgubila život zbog njega

Da li je umišljao ili je to slijed sudbine, ali uporno je Novica tvrdio da ga prati lanac užasa i smrti najdražih zbog odbijanja ljubavi jednoj djevojci. Te noći kad joj je rekao da je ne želi povrijediti, da ostanu prijatelji, ona je izgubila život na Pančevačkom mostu.

Piše: Jasna Durić

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

UVIJEK JE TU ZA BUGOJANSKI “ĐERĐEF”: Halid Muslimović pjevao za Editu, Naima i Hasana

GTA 5 Roleplay – NEDIM I DON BRADA ZAUSTAVLJANJE OD POLICIJE NTeam RP