in

Državo, probudi se, čestitke nisu dovoljne

Slatka-Tajna.Eu

Lana Pudar (15) i Jovan Lekić (17) ispisali su novu istoriju bh. plivanja. Čudesna Mostarka i fantastični Banjalučanin napravili su pravo sportsko čudo u Rimu, koji je bio domaćin Juniorskog plivačkog prvenstva Evrope.

Postali su prava evropska senzacija nakon što su se kući vratili sa čak pet medalja i tako BiH smjestili na 10. mjesto u ukupnom poretku na EP ostavivši iza sebe zemlje kao što su Francuska, Njemačka i druge velike sportske velesile.

Članovi Kluba vodenih sportova Orka i Akademskog plivačkog kluba 22. april postali su prvi bh. plivači koji su ikad osvajali medalje na juniorskom prvenstvu Starog kontinenta, a uz sve gotovo na svakom nastupu rušili su državne seniorske rekorde. Za mnoge širom Evrope su to čudesni rezultati za dvoje supertalentovanih plivača koji dolaze iz zemlje koja ima svega dva olimpijska bazena i koji gotovo da nemaju nikakvu podršku države. Iako će ovih dana dolaziti čestitke sa svih strana, jasno je da su Lana i Jovan uz podršku svojih najbližih sami zaslužni za rezultate.

Nakon što je ovog proljeća rušio rekorde u disciplinama 400, 800, 1.500 metara slobodno i 200 m leptir, a rekord na 200 m slobodnim stilom postavio u decembru prošle godine, 17-godišnji Jovan Lekić je u Rimu potvrdio status najboljeg bh. plivača. Plivao je četiri finala te osvojio srebro i bronzu. Prvo je u utorak, u disciplini 400 m slobodno oborio državni rekord isplivavši rezultat 3.50.79 (rekord iznosio 3.54.24) te osvojenim drugim mjesto postao prvi plivač iz BiH koji je osvojio medalju na EP za juniore. Dan kasnije rušio je rekord na 1.500 metara (15.21.83), a dan poslije ponovo je popravio rezultat u istoj discipline sa 15.17.83, što je na kraju bilo dovoljno za sjajno šesto mjesto.

Petak je za Jovana počeo trkom na 200 m slobodno, u kvalifikacijama je prvi put išao ispod 1.50, vremenom 1.49.28 oborio je rekord plasiravši se u polufinale. Tamo je rezultatom 1.49.40 izborio subotnje finale, u kojem je novim rekordom BiH 1.48.46 osvojio bronzanu medalju. Prvenstvo iz snova zaključio je osvajanjem četvrtog mjesta na 800 slobodno novim rekordom 8.01.24.

Ako je Jovan bio fantastičan, šta onda reći za mostarsko čudo od djeteta. Lana Pudar se kao najmlađa učesnica Evropskog prvenstva kući vraća sa tri odličja oko vrata – jednim zlatom i dva srebra. Prvo je rušila rekorde u disciplini 200 metara leptir, da bi onda u četvrtak u ovoj disciplini osvojila srebro sa fantastičnih 2.09.59, što je bio novi apsolutni rekord BiH. Na 50 metara leptir stilom tri puta je rušila rekorde. Prvo je u kvalifikacijama išla na 26.70, u polufinalu 26.46, a onda je u finalu isplivala vrijeme 26.29 sekundi, koje joj je na kraju donijelo novo srebreno odličje.

Onda je uslijedila njena omiljena disciplina 100 m leptir stilom. Nakon što je u martu šokirala plivački svijet u Beogradu isplivavši prvi put A normu za Olimpijske igre sa fantastičnih 57.37, što je u tom trenutku bio drugi rezultat u svijetu iza olimpijske pobjednice Sare Sjostrom, Lana je u Rimu takođe zablistala u ovoj discipline osvojivši zlato. Evropska prvakinja postala je u vremenu 57.76.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ovim rezultatima Lana i Jovan izborili su plasman na juniorsko i svjetsko seniorsko prvenstvo, što još jednom potvrđuje kakav su uspjeh napravili. Ne znamo da li su država i institucije svjesni da u njoj žive i treniraju dva dragulja, ali i drugi mladi sportisti koji zbog neulaganja u sport ne mogu izaći na površinu. Ako jesu, onda je krajnje vrijeme, možda i posljednji trenutak, da adekvatno reaguju i da za početak stanu iza Lane i Jovana, kako bi im se omogućilo da imaju ravnopravan status u odnosu na sve ostale plivače iz Evrope, što bi sigurno rezultiralo u budućnosti osvajanjem i seniorskih medalja sa velikih takmičenja.

“Napravite joj bazen. Nema izgovora, nema izvlačenja, nema odugovlačenja. Sve drugo će biti vaša sramota i vama na obraz. Ne znam koliko je vama stalo do toga, ali znam da je običnoj raji, vašim glasačima i te kako stalo”, stoji u kratkoj poruci Laninog kluba Orka upućenoj svim političarima u BiH.

Jovan: Trud se isplatio

Generalno sam zadovoljan rezultatima i uspjehom koji sam postigao. Poslije 11-12 godina truda, rada i treniranja sve se isplatilo, izuzetno me raduje da sam prvi plivač iz BiH do sada koji je donio medalju sa nekog velikog takmičenja u našu državu. Mnogo sam motivisan, nastavljam sa treninzima i spremam se za svjetsko juniorsko i seniorsko prvenstvo koje predstoji tokom godine. Zahvalan sam treneru Goranu Grahovcu i svom klubu te prijateljima iz reprezentacije na podršci, izjavio je za “Nezavisne” Jovan Lekić.

Lana: Ponosna sam

Dragi ljudi, prije svega, hvala vam na velikoj podršci koju mi pružate. Ponosna sam na ove rezultate koje sam postigla u Rimu i drago mi je što su se rad i trud, moj i mojih trenera, isplatili. Ove medalje posvećujem svim dragim ljudima u domovini i van nje i drago mi je što vas moji uspjesi čine sretnim. Što se OI tiče, mogu vam samo obećati da ću dati sve od sebe i na najbolji način predstaviti sebe, svoj klub i svoju državu, poručila je Lana.

BiH predstavlja olimpijski tim

Olimpijski komitet BiH u četvrtak će svečano predstaviti olimpijski tim BiH za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju. Bh. tim će sačinjavati sedam sportista i to: Amel Tuka, Larisa Cerić, Mesud Pezer, Lana Pudar, Nedžad Husić, Tatjana Đekanović i Emir Muratović te treneri: Đovani Gidini, Arijana Jaha, Mehmed Skender, Alena Ćemalović, Haris Husić i Neven Rašić, kao i fizioterapeut Nedim Ćatibović. Šef misije je Said Fazlagić.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U požaru u iračkoj Covid bolnici poginule 44 osobe, 67 ozlijeđenih

POKAZAO TELENAT: Nives Ivanišević otkrila ko je slika