in

Virus koji napada dlanove, tabane i usta djece nije razlog za brigu

Slatka-Tajna.Eu

Iako su djeca uglavnom zdrava ljeti, velika je zabluda da su pošteđena infekcije u ovo doba godine. Astra, Rota, Brnu – virusi su koji trenutno cirkulišu u populaciji djece, i mlađe i starije.

Pedijatar primarijus dr Ljubica Luković kaže za TV Prva da je ljeto period kada su česte virusne infekcije i one su te koje su i praćene sa visokim temperaturama.

“To su temperature koje česti ne prolaze za dva dana, traju po 3,5,7 dana zavisi šta je u pitanju. Najčešče su virusi, ne samo gastrointestilani koji idu uz proliv, povraćanje, malaksalost, glavobolju, već i drugi virusi. Neki od njih idu sa ospama, kao što je recimo ‘hands foot and mouth’ na srpskom bolest šaka, dlanova i usta. Oni počnu sa visokim temperaturama, posle drugi, treći dan idu promene po dlanovima, tabanima, u ustima i deca znaju slabije da jedu i budu dehidrirana jer prosto imaju bol”, navodi pedijatar.

Iako je, kaže, najveći broj virusa bezazlen, važno je da dijete pogleda pedijatar jer može da bude komplikacija.

“Nekad te promene na koži od kojih se prave vezikulice znaju da se inficiraju i koje se moraju lečiti nekim antibiotskim mastima. Isto tako, svaka temperatura je alarm za roditelja da se nešto dešava. Temperatura iznad 38 stepeni zahteva da detu date ili paracetamol ili Ibuprofen ako je starije od tri meseca”, pojašnjava pedijatar.

Prema riječima dr Luković, jako je važno ne obarati temperaturu do 38 stepeni C.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Dajte detetu dovoljno tečnosti. Ako vidite da ne spada temperatura, pokvasite neki peškir i prislonite na dete, isto tako skidate temperaturu. Može da pomogne i krompir, sojino brašno i sirće da stavite u čarape. Gledajte dete kako je raspoloženo kad mu spadne temperatura i da li jede”.

Ona dodaje da kada je jako visok CRP da ljekari često i kod virusa daju antibiotik usljed nemoći da prevaziđu situaciju za koju nisu sigurni.

(B92)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Sramotni je njegov dolazak u BiH na dan kada se cijeli svijet prisjeća genocida u Srebrenici”

ZAVARALA JE PRATITELJE: Marijana Batinić se označila u Sevilji,ali nije bila tamo