in

U Hrvatskoj 15 novooboljelih, preminulo dvoje ljudi

Slatka-Tajna.Eu
Koronavirus/Ilustracija

Koronavirus/Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 511. Među njima je 107 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. Preminule su dvije osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 360.841 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8229 preminulo, ukupno se oporavila 352.101 osoba od toga 94 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 4168 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2,193.449 osoba, od toga 1707 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11. srpnja utrošene su 2 817 143 doze cjepiva, a cijepljeno je je 38,3% ukupnog stanovništva, odnosno 46,2% odraslog stanovništva. Na dan 11. srpnja utrošeno je 2 871 doza cjepiva, a od toga je 2053 osoba cijepljena prvom dozom.

Zaključno s 11. srpnja 1,552.689 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1,293.953 osobe (1,264.454 osobe cijepljene s dvije doze te 29.499 osoba cijepljenih cjepivom Jannsen), što čini 38,5 % odraslog stanovništva.

Cijepljenje bez najave u NZJZ “Andrija Štampar”

Da bi se održala povoljna epidemiološka situacija u zemlji, nastoji se postići cilj od 50% cijepljenih, zbog čega je sve više punktova u zemlji na kojima se može cijepiti bez najave. U Zagrebu je to danas moguće i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. U srijedu je, nakon cijepljenja, najavljen besplatni glazbeni program.

– Oni koji odu na ljetovanje u neki drugi kraj Hrvatske, mogu se javiti tamo u županijski ili lokalni Zavod za javno zdravstvo i dogovoriti drugu dozu. Za to nema nikakvih problema, oni to uvijek mogu dobiti jer su takve upute HZJZ-a koji i organizira ovo cijepljenje, poručila je Mirjana Kujundžić Tiljak.

Od danas strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji

Unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, od danas su u Primorsko-goranskoj županiji na snazi strože mjere, koje se uvode preventivno – kako bi se očuvala turistička sezona.

Nove mjere odnose se na javna okupljanja i na snazi su naredna dva tjedna. Tiču se javnih okupljanja i događanja na kojima je prisutno više od 20 osoba. Na takvim događanjima mogu prisustvovati samo oni koji imaju covid putovnicu ili dokaz da su covid negativni – dakle moraju imati ili pisanu potvrdu o preboljenju bolesti, ili negativan PCR ili brzi antigenski test.

Iako epidemiolozi situaciju u Primorsko-goranskoj županiji karakteriziraju kao povoljnu kažu kako su ove mjere donesene kako bi epidemiološka slika i dalje bila ostala povoljna i to poučeni iskustvima prethodnih valova epidemije, pogotovo onim zadnjim koji je prilično jako pogodio PGŽ.

Ističu kako su javna okupljanja mjesta super širenja virusa u populaciji te da su ove mjere donesene s ciljem zaštite sigurnosti građana i turista.

Nove mjere najteže su pale organizatorima raznih manifestacija jer dio posjetitelja traži povrat novca za već kupljene karte, a neke će se manifestacije zbog toga i otkazati, građani su pak podijeljena mišljenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istarska županija: do 11. srpnja procijepljeno oko 40% stanovnika

Posljednjih dana Rovinj se spominjao kao Grad u Hrvatskoj koji ima najveći postotak cijepljenih, međutim gradonačelnik Rovinja to je u nedjelju demantirao. Jasna Valić, dr. med., specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda Istarske županije, za emisiju Dobro jutro, Hrvatska kazala je kako se podaci o procijepljenosti u Istarskoj županiji skupljaju na dnevnoj i tjednoj bazi te da je do 11. srpnja ukupno u Istarskoj županiji procijepljeno preko 85 tisuća stanovnika, što je oko 40%. Od toga je velika većina, skoro 70 tisuća, je dobila i prvu i drugu dozu.

Postcovid i zdravstveni problemi

– Susrećemo se s različitim oblicima kliničkih slika postcovida. Od poremećaja kratkoće daha, do razvoja ozbiljnijih komplikacija kao što je fibroza pluća. Javljaju se i komplikacije na nivou psihosomatskih poremećaja. Kod nekih postcovid simptomi traju kraće, a kod nekih dulje, rekao je pulmolog Saša Srića u emisiji “Studio 4”.

Osvrnuvši se na kampanju vezano za cijepljenje, rekao je kako se krenulo u afirmativnu kampanju, ali da je bilo dosta kontradiktornih stavova i nedoumica i od strane Vlade i Stožera i to je zbunjivalo građane.

Karlovački epidemiolozi: Stanje dobro, ali oprez zbog jeseni

U Karlovačkoj županiji nema novih slučajeva covida, bolnički se liječe još četiri pacijenta, u samoizolaciji je 135 osoba i stanje je dobro, ocjenjuju karlovački infektolozi, ističući da se treba bojati jeseni ako sada izostane oprez, disciplina i masovnije cijepljenje.

Voditeljica Odjela za infektologiju Vesna Tutek rekla je za Hinu da mnoge osobe koje su preboljele covid pate od dugotrajnih posljedica, i oni koji su imali težak oblik bolesti i upalu pluća i oni koji nisu bili u bolnici.

Infektologinja Tutek pozvala je sve građane, i one koji su preboljeli covid i one koji nisu, da se i u ovom epidemiološki povoljnijem trenutku pridržavaju protuepidemijskih preporuka i budu disciplinirani.

Nemam točan postotak ljudi s dugotrajnim covidom, ali karlovačka ambulanta za postcovid stanja ima velik broj pacijenata, zatim, iako je mali broj novooboljelih, ima i novooboljelih, neki i nisu iz naše županije, pa nisu u prikazanoj evidenciji i sasvim otvoreno mogu reći da se pribojavamo jeseni ako sada izostane oprez, disciplina i masovnije cijepljenje, rekla je dr. Tutek.

– Mogu ponoviti preporuke i pozive na cijepljenje, potrebno je da se bilo kojim cjepivom cijepe osobe koje nisu preboljele covid, kao i osobe koje su covid preboljele prije tri do šest i više mjeseci, jer cijepljenje i pridržavanje svih protuepidemijskih mjera – preporuke su tu da se slijede i poštuju da bismo što prije ostavili pandemiju iza sebe, rekla je.

U Karlovačkoj županiji je od covida je umrlo 519 osoba, a ukupno je bilo 14.293 oboljelih.

U tri bolnice u županiji bolnički su se liječile od covida 1603 osobe, 484 su umrle, a 1119 pacijenata je bilo otpušteno nakon poboljšanja zdravstvenog stanja ili izlječenja.

Velika akcija policije i inspektora

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, u suradnji s Državnim inspektoratom RH i policijom, proveli su više od 5400 nadzora.

Nadzorima su bili obuhvaćeni ugostiteljski objekti, javna okupljanja, noćni klubovi i drugi objekti. Ukupno je provedeno više od 5400 inspekcijskih nadzora u svezi pridržavanja odredbi Odluke Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVlD-19 putem okupljanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ISAK ŠABANOVIĆ OTVORIO VRATA SVOG DOMA: Pokazao “momačku sobu” i otkrio da li tu dovodi djevojke!

Princ Vilijam osudio rasističke napade na fudbalere