in

G20: Zeleno svjetlo za oporezivanje multinacionalnih kompanija

Slatka-Tajna.Eu

Ministri ekonomije i finansija Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20, dali su zeleno svjetlo za sporazum o oporezivanju multinacionalnih kompanija prema kojem će globalni porez biti najmanje 15 posto.

Ministri su na kraju dvodnevnog sastanka u Veneciji odobrili sporazum koji su nedavno postigle zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ako se posljednjih mjeseci svjetska ekonomska situacija “poboljšala, uglavnom zahvaljujući porastu broja vakcinisanih protiv korona virusa”, G20 podsjeća da kriza još nije završena.

Ekonomski oporavak “ostaje izložen negativnim rizicima, posebno širenju novih sojeva korona virusa i različitim stopama vakcinacije” širom svijeta, navodi se u zajedničkom saopštenju na kraju sastanka.

Iako su razvijene zemlje posljednjih mjeseci vakcinisale svoje stanovništvo, najmanje razvijene zemlje još uvijek su daleko od toga, prvenstveno zbog nedostatka pristupa vakcini.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je u petak članove G20 da budu “solidarni” sa zemljama u razvoju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iako je 70% stanovništva vakcinisano u nekim razvijenim zemljama, ova cifra je manja od jedan odsto za zemlje sa niskim prihodima”, upozorio je Gutereš.

Neposredno prije otvaranja G20, generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva je pozvala članove organizacije na “hitne akcije”, posebno na dijeljenje vakcina, finansiranje njihove podjele i ulaganje u njihovu bržu proizvodnju.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20, čine Evropska unija i 19 zemalja: Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kina, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Nemačka, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Turska i Velika Britanija.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Fudbaleri Italije stigli u Rim, Kjelini podigao pehar pred navijačima

Ovako je Nataša Bekvalac izgledala sa 17 godina, u čemu je tajna? – Hayat Production