in

“Negiranje genocida u Srebrenici je kao da negirate nauku”

Slatka-Tajna.Eu

Carmel Agius uputio je poruku povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius videoporukom se obratio na Komemorativnoj sjednici u Potočarima, povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Agius je povukao paralelu između negiranja nauke odnosno postojanja koronavirusa s negiranjem genocida.

“Pandemija je promijenila načine na koji obilježavamo genocid, ali ni na koji način nije promijenila odlučnost da se okupimo i zajednički sjećamo. U mnogim aspektima zajednička opasnost nas je međusobno približila. Lično sam zadivljen ponovnim proživljavanjem solidarnosti različitim zajednicama protiv pandemije. Istovremeno svjedoci smo ponovnog doživljavanja negiranja nauke širom svijeta koji se ispoljava negiranjem postojanja virusa ili protivljenjem kampanjama vakcinacije”, kazao je – prenosi Klix.

Dodaje da ovo treba poslužiti kao poučna priča koliko je zaista važna borba za istinu, ističući da žrtve znaju da je ta borba od suštinskog značaja.

“Mnogi od vas lično su doživjeli razočarenje i frustraciju vidjevši kako se ljudska podložnost manipulaciji nemilosrdno eksploatiše od strane onih koji nastoje negirati istinu, kako bi ostvarili svoje političke ciljeve. Nažalost više od dvije decenije negiranja genocida postalo je omiljeno sredstvo da se ljudi ove zemlje i dalje dijele na nas i njih. Upravo to je donijelo toliko patnje pored užasnih događaja koji su se dogodili prije 26. godina. Jednako kao što se negiranje nauke može zvati besramno tako i dalje duboko potresa negiranje genocida. Vrijeme neće promijenit činjenice. Nijedan sukob u svijetu nije bolje dokumentovan od sukoba nakon raspada Jugoslavije”, kazao je.

Nastavlja da je nedavno izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću, potvrdilo genocid.

“Bit ću otvoren i iskren, očigledno je koliko ovaj kontekst užasno i dalje prodire bolnu istinu. Šta više ova zlonamjerna taktika je obmana. Odgovornost za užase iz jula 1995. godine ne potežu se ni na jednu zajednicu, etničku grupu, ta odgovornost isklučivo je na pojedinicima. Njihova imena znamo. Vaša dužnost je da se sjećate i da ne dozvolite da se ikada slično dogodi. Uvjeravam vas da ćemo i dalje davati sve od sebe da istina iz jula 1995. godine i dalje živi”, kazao je.

Završio je odavanjem najdubljeg poštovanja svim žrtvama iz jula 1995. godine, među kojima su i one koje koje će danas biti ukopane.


Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Island uvodi četverodnevnu radnu sedmicu

Business literatura:Suočavanje s kapitalizmom – Business Magazine