in

HRT: Delta – varijanta širi se Europom

Slatka-Tajna.Eu
Delta-varijanta širi se Europom

Delta-varijanta širi se Europom

Foto: Albert Gea / REUTERS

Europske zemlje vode utrku s vremenom kako bi cijepile dovoljan broj stanovništva. Tako bi se zaustavio ili barem ublažio novi val pandemije izazvan delta-sojem koronavirusa. Predsjednica Europske komisije objavila je da je Europska unija isporučila zemljama članicama sve obećane doze cjepiva. 

Ostvaruje se upozorenje Europske komisije da bi ovo ljeto veoma zarazna delta-varijanta koronavirusa mogla postati dominantna u Europi. Istodobno, nedavne studije pokazale su da delta- varijanta smanjuje učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije, ali da su dvije doze visoko učinkovite u sprječavanju teške bolesti i smrti.

– Europska unija održala je svoju riječ. Ovaj vikend isporučili smo dovoljno cjepiva zemljama članicama kako bi ovog mjeseca mogle u potpunosti cijepiti najmanje 70 posto odraslih u EU-u. A do sutra će biti podijeljeno oko 500 milijuna doza cjepiva. Ali Covid-19 još nije poražen. Spremni smo isporučiti još cjepiva, uključujući onih protiv novih varijanti, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Nakon najave izvršnog direktora američke farmaceutske tvrtke Pfizer, Alberta Bourla, da će se najvjerojatnije trebati docjepljivati trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa, od 6 do 12 mjeseci od cijepljenja, te kako ćemo se zbog pojave novih varijanti morati docjepljivati svake godine, iz EU-a tvrde da su za takvo stanje spremni.

– Već smo spremni za takvu situaciju na europskoj razini i smišljamo europsku strategiju. Odluka o tome kako ćemo nastaviti u borbi protiv virusa, ovisi o znanosti, naglasila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije Stella Kyriakides

Nizozemska se suočava s eksplozijom zaraze delta-varijantom. Broj se zaraženih u samo tjedan dana sedam puta povećao i jučer je zabilježeno 7000 novozaraženih. To je prisililo vladu da odustane od ublažavanja mjera. Nove mjere ne uključuju ograničenja kretanja i policijski sat kao prije nekoliko mjeseci, čak ni obvezno nošenje maski u zatvorenom, ali se zatvaraju svi noćni klubovi, restorani će raditi do ponoći, neće se održavati ni koncerti ni zabave.

– Jasno je da brzo širenje virusa moramo zaustaviti na početku. Zbog toga smo danas odlučili pooštriti mjere u određenom broju točaka. One će biti što je više moguće usmjerene na suzbijanje virusa, daljnju zaštitu ranjivih, s posebnom pozornosti na zaštitu. Istodobno sa što manje štete za naše gospodarstvo i društvo, dodao je premijer Nizozemske Mark Rutte.

Nizozemska, država sa 17 milijuna stanovnika imala je više od milijun sedamsto tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i 17.700 umrlih. Oko 80 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu cjepiva, a 50 posto dvije.

 S potvrđena 752 umrla od posljedica povezanih s Covidom, Rusija ima najveći broj žrtava u jednom danu od početka pandemije.

– Znam da se broj zaraženih koronavirusom statistički povećava. I sam sam proveo Silvestrovo u bolnici. Sada nemam nikakvih simptoma. Nosimo maske, to je sve, poručio je stanovnik Moskve Mihail.

U protekla 24 sata potvrđeno je oko 26 tisuća novih zaraženih, njih gotovo šest tisuća u Moskvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Milanović će posjet BiH početi u Vitezu, u Mostaru ga dočekuje rektor Sveučilišta / Bljesak.info

Ešli Barti šampionka Vimbldona