in

Predstavljen ‘Recidiv’ mlade mostarske književnice Bee Balta Manjgo / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kulturne manifestacije ”Mostarsko ljeto 2021” večeras je u Narodnoj biblioteci upriličena promocija knjige ”Recidiv”, mlade mostarske književnice Bee Balta Manjgo.

Bea Balta-Manjgo rođena je u Mostaru 1987.godine. Završila je Fakultet humanističkih nauka u rodnom gradu, Odsjek za bosanski jezik i književnost. Pohađa Master studij iz iste oblasti. Poeziju je objavljivala u zbornicima, online časopisima i čitanjima poezije.
”Recidiv” je njena prva pjesnička zbirka, koja je nastajala više od deset godina.

” ‘Recidiv’ je produkt nadanja, strahova, boli, ljubavi. Minuli su to dani koji, kako se u uvodu i navodi, u hladnim i šuštavim noćima, znaju da se vrate. Ja nikad nisam sjela i rekla sad ću napisati knjigu. Kad god bih osjetila potrebu, zabilježila bih svoje misli i osjećanja. Drago mi je da je moj dosadašnji rad dobio oblik”, rekla je Balta Manjgo.

Foto: PR / Mostarska književnica Bea Balta Manjgo

Prof. Amila Mahmić istakla je da autorica u cijeloj knjizi ”Recidiv” govori o ljubavi. Ljubav prema Mostaru, domovini , partneru te pisanoj riječi, osnovne su teme koje se prožimaju kroz sve cikluse u zbirci. Možemo pratiti njeno odrastanje, sazrijevanje, ali i sazrijevanje njene poezije Njene pjesme su donekle i razgovor sa historijom, sa drugim pjesmama”, istakla je Mahmić.

Profesorica Fatima Trbonja, također jedna od promotorki, istakla je da je raduje to što je mostarska, odnosno hercegovačka književna scena, pogotovo ona poetska , dobila još jedan primjerak kojim se, kako je naglasila, može izuzetno ponositi.

”Ova knjiga je rezultat njenog višegodišnjeg bavljenja književnom riječju. Ona se dotakla nekih od najvažnijih preokupacija poezije i književnosti uopće, od ljubavi do smrti. Nakon ovoga što imamo priliku pročitati u njenoj zbirci ‘Recidiv’, možemo se samo nadati da će iz njenog pera i njenim glasom biti ispjevane još mnoge pjesme, kojima će se ponositi i mostarska, ali i bosanskohercegovačka publika”, naglasila je Trbonja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Foto: PR / Recidiv

U glazbenom dijelu programa nastupio je mostarski kantautor Sanel Marić Mara.

Mostarsko ljeto se nastavlja u subotu 10.7.2021. izložbom Umjetničko – turistički projekt ”Razotkrivanje Mostara”, koja će biti otvorena u Centru za kulturu u 20:30 sati.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SUOČIO SE S NASILNIKOM: Sloba Radanović reagovao nakon što je momak nasrnuo na radnice u teretani

Tošić došao na Karleušin nastup! Preplanuo i skockan podržao ženu, izazvao brojne reakcije!