in

Većina žitarica za djecu je puna šećera i pakuje se u primamljivu ambalažu

Slatka-Tajna.Eu

Iz britanskih udruženja ističu da u dječijim žitaricama ima previše šećera, ali i previše soli, kao i da ambalaža sa likovima iz crtanih filmova navodi na to da baš njih kupe, i da im je mjesto pored poslastica.

Većina žitarica za djecu sadrže visok ili srednji nivo šećera, stoji u rezultatima britanskog istraživanja koje je analiziralo 126 žitarica koje se najčešće jedu za doručak, piše Metro.

Britanske dobrotvorne organizacije „Action On Sugar“ i „Action On Salt“ otkrili su da 92 odsto žitarica u ambalažama koje sadrže slike prilagođene djeci sadrže veće količine šećera. To je za jedan odsto više u odnosu na prošlu godinu, uprkos tome što su se glavni proizvođači obavezali da će dati prioritet zdravstvenom sadržaju svojih proizvoda.

Izveštaj Udruženja za hranu „Food Foundation Broken Plate“ otkrio je da skoro polovina, odnosno 43 odsto, žitarica za djecu sadrži čokoladu.

Zbog toga je „Action On Sugar“ pozvao da se ovi proizvodi u prodavnicama uklone sa polica gdje su proizvodi za doručak i postave se na policu sa slatkišima, kako bi se istaklo da su više poslastica nego zdrava opcija za doručak.

Veća količina soli u žitaricama

U Udruženju nisu zabrinuti samo zbog šećera, već i zbog količine soli u žitaricama. Otprilike 60 odsto testiranih proizvoda imalo je srednji ili visoki udeo soli. Ni prehrambene prednosti ne opravdavaju očekivanja – 45 odsto žitarica imalo je malo vlakana.

Dobrotvorne organizacije pozivaju sve proizvođače da uklone slike prilagođene djeci sa ambalaže tih žitaricama. Pojedini supermarketi su već obećali da će ukloniti likove iz crtanih filmova sa ambalaža žitarica koji su nihove.

Korištenje ambalaže prilagođene djeci samo roditeljima otežava zdraviji izbor. Iako očekujemo da će nas putem interneta ili televizije upozoriti na hranu koja sadrži visok nivo masnoća, soli i šećera, to se još ne odnosi na ambalaže koje mogu da privuku djecu, što je velika briga – rekla je nutricionista dr Keter Hašem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

POGODILI SU JE PEPELJAROM U LICE: Ljuba Aličić ispričao neugodnost sa svadbenog veselja koja je zadesila njegovu kolegicu

Marko Brkić karijeru nastavlja u Volfzburgu:”Vukovi” našli novog Džeku