in

Marko Brkić karijeru nastavlja u Volfzburgu:”Vukovi” našli novog Džeku

Slatka-Tajna.Eu

Sjajni mladi napadač Marko Brkić novi je fudbaler njemačkog bundesligaša Volfzburga.

Doskorašnji član banjalučkog Borca, koji je karijeru počeo i sedam sezona proveo u BSK-u, s “vukovima” je potpisao trogodišnji ugovor. Svojim odličnim partijama u omladinskim selekcijama Bosne i Hercegovine i u klupskom dresu u Premijer ligi BiH za kadete skrenuo je pažnju brojnih evropskih klubova. Ponude i pozive imao je iz italijanske Atalante iz Bergama, njemačkog Majnca, Štutgarta, Borusije iz Dortmunda, ali je klub u kojem su put vrhunske karijere i slave gradili prije deceniju i više kapiten “zmajeva” Edin Džeko i Zvjezdan Misimović ipak bio najkonkretniji.

“Bio sam u Atalanti, potom sam otputovao u Volfzburg i već na prvu shvatio sam da su uslovi i ponuda Vofzburga odlični i da ne treba ići dalje. Prošao sam sva testiranja, nametnuo se treneru, čiji su me pristup i način rada oduševili. Klub ima fantastične uslove, odličnu akademiju, odličan omladinski pogon. Prvu sezonu igraću za mladu U17 selekciju u Bundesligi. Nema sumnje da će to biti odlična prilika za moj dodatni napredak i dokazivanje”, rekao je Marko Brkić.

Talentovanog šesnaestogodišnjeg doskorašnjeg fudbalera Borca skauti Volfzburga su proteklih sezona često pratili. U dresu Banjalučana postigao je 11 golova i upisao pet asistencija u 23 nastupa, što je bila i više nego dobra preporuka za dolazak među “vukove”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Brkić je prošao omladinske selekcije BiH. Dosad je upisao 15 nastupa za mlade timove i u listu strijelaca se upisao četiri puta. Visok je 188 centimetara, a iako mu je jača strana igra lijevom nogom, čak osam golova je dao desnom u prošloj sezoni i od njega se očekuju velike stvari u budućnosti. Ono što je takođe važno jeste da mu samopouzdanja ne nedostaje. Iako je u svojoj omladinskoj kategoriji trenutno jedini s našeg govornog područja, kaže da mu se u novu sredinu neće biti teško uklopiti.

“Odlično sam primljen već na početku od ostatka ekipe. Lijepo je biti dio tima čiji su dres svojevremeno nosili Edin Džeko i Zvjezdan Misimović. Vjerovatno su zbog njih dvojice i svega onoga što su postigli za ovaj klub i od mene nešto veće očekivanja, ali se ne bojim izazova. Spreman sam pokazati sve što znam, dodatno napredovati i jednog dana izboriti svoje mjesto u seniorskoj ekipi. Najvažnije je da me povrede zaobiđu, sve ostalo, siguran sam, doći će na svoje mjesto”, zaključio je Brkić, koji ističe da veliku zahvalnost za dosad postignuto duguje trenerima BSK-a, Borca i individualnom treneru Saši Markoviću, koji je uticao na njegovu antropološku transformaciju.

Edin Džeko u Volfzburg je stigao 2007. godine iz čeških Teplica. Dres “vukova” nosio je do 2011. godine i postigao 66 golova u 111 utakmica. U tandemu sa Zvjezdanom Misimovićem osvojio je s “vukovima” Bundesligu i bio najbolji strijelac sezone, a mladi Marko Brkić sada ima priliku nastaviti njegovim fudbalskim stopama.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Većina žitarica za djecu je puna šećera i pakuje se u primamljivu ambalažu

OVO NIJE BRENA: Da li je pretjerala sa fotošopm?