in

Danska poražena nakon sumnjivih situacija, Englezi s dvije lopte u finale

Slatka-Tajna.Eu

LONDON – Engleska je prvi put u svojoj istoriji u finalu Evropskog prvenstva i prvi put u finalu jednog velikog takmičenja nakon Svjetskog prvenstva 1966. godine, ali će njihova pobjeda protiv Danske u polufinalu ostati upamćena i po činjenici da je akciju nakon koje su “tri lava” došla do pobjedonosnog gola obilježilo nekoliko spornih situacija.

Penal koji je dosuđen Englezima u produžecima izazvao je veliku polemiku u svijetu fudbala. Mnogi su ubijeđeni da on nije postojao i da je VAR častio Engleze. S jedne strane se stiče utisak da je Rahim Sterling “prevario” sudiju i da faul nije postojao, a ono možda i najspornije je činjenica da su povrijeđena određena pravila igre jer su u trenutku kada je dosuđena najstroža kazna na travnjaku “Vemblija” bile istovremeno dvije lopte. Kada se svemu doda činjenica da je danski golman Kasper Šmajhel bio ometan laserom prilikom šuta Harija Kejna sa bijele tačke, onda je sasvim jasno da su reakcije nekadašnjih menadžera Arsenala i Čelsija Arsena Vengera i Žozea Murinja opravdane.

“Nije bio penal. Nije mi jasno zašto od arbitra nije traženo da pogleda snimak. U takvim trenucima izuzetno je važno da sudije budu potpuno ubijeđene u svoju odluku. U ovom slučaju situacija nije bila jasna, a VAR je iznevjerio sudiju”, rekao je Venger.

Murinjo je čak osam puta rekao da penal nije postojao tokom online razgovora sa engleskim novinarima. Međutim, dodao je i to da mu je drago što su Englezi u finalu i da su zasluženo tamo.

“Ovo nikad nije penal! Ne razumijem odluku, pogotovo na ovom nivou takmičenja – u polufinalu Evropskog prvenstva”, rekao je sadašnji trener Rome.

Rahim Sterling, igrač nad kojim je penal i napravljen, poslije meča je poručio da dileme nije bilo i da je on čist.

“Utrčao sam u kazneni prostor, a on je izbacio desnu nogu i dodirnuo moju nogu. To je čist penal”, rekao je Sterling.

Šmajhel je uprkos ometanju laserom uspio nakratko zaustaviti šut Kejna, koji je odbitak ipak pospremio u mrežu. Prvi su na utakmici poveli Danci u 30. minuti fantastičnim golom Mikela Damsgarda iz slobodnog udarca. Desetak minuta kasnije Simon Ćer je zabio autogol i Englezi su stigli do izjednačenja. Danci se nisu plasirali u finale, ali su prva reprezentacija u istoriji koja je nakon dva početna poraza stigla do polufinala Evropskog prvenstva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ovaj Evro bio je fantastična avantura. Žao mi je što je gotovo, ali to je sport. Podrška koju smo dobili nadilazi sve ono čemu sam se nadao. Ponosan sam, ali takođe i razočaran što nismo prošli u finale. Da smo u nekim prilikama u prvom poluvremenu bili konkretniji, mogli smo postići i drugi gol. Teško je sada nešto kazati i analizirati na pravi način”, kazao je danski kapetan Simon Ćer.

Na drugoj strani selektor Engleske Geret Sautgejt sijao je od sreće.

“Ponosan sam na igrače. Ovo je bila nevjerovatna utakmica, navijači su bili nevjerovatni. Znali smo da utakmica neće biti ravna linija kao u Rimu. Rekao sam igračima da moramo da budemo strpljivi i postojani i bili smo”, rekao je Sautgejt.

Englezi finalnu utakmicu igraju 11. jula na stadionu “Vembli” u Londonu protiv Italije, koja je u polufinalu eliminisala Španiju.  

Makeli griješio i u Beogradu

Dani Makeli dijelio je pravdu na utakmici Engleska – Danska, a situacija sa “Vemblija” nije mu jedina sporna u karijeri. Naime, nizozemski sudija ostaće upamćen i po utakmici drugog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Srbije i Portugala igranoj u Beogradu početkom ove godine. Nizozemac je tada u 93. minuti poništio čist pogodak Kristijana Ronalda pa je utakmica završena rezultatom 2:2.

Slijede kazne UEFA

UEFA je pokrenula postupak protiv Fudbalskog saveza Engleske zbog niza prekršaja na utakmici sa Danskom. Englezi bi, između ostalog, mogli biti sankcionisani jer su navijači zviždali tokom intoniranja himne Danske na početku utakmice. Takođe, korištena je i pirotehnika na tribinama tokom proslave plasmana u finale Evra. Predviđena kazna je do 500 evra po svakom aktiviranom pirotehničkom sredstvu. Platiće vjerovatno i zbog upotrebe lasera kaznu u visini od 8.000 evra.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ljetna poslastica za obožavatelje malina

OVO JE ODGOVOR NA SVAKO PITANJE O VEZI SA VOJAŽOM! STAVILA SAM TAČKU: Breskvica poslije 6 mjeseci ćutanja rekla SVE!