in

SAD u EU vidi saveznika u borbi protiv tehnološkog uticaja Kine

Slatka-Tajna.Eu

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija sredinom juna na samitu u Bruxellesu službeno su osnovale Vijeće za trgovinu i tehnologiju (TTC) koje će koordinirati kritična tehnološka pitanja poput razvoja čipova, istraživanja novih polja i osiguranja lanaca snabdijevanja. TTC je osnovan kao sredstvo za nadmetanje sa Kinom u tehnološkim pitanjima u nastajanju.

Države su se u službenoj izjavi obavezale voditi “digitalnu transformaciju koja potiče trgovinu i ulaganja, jača tehnološko i industrijsko vodstvo, potiče inovacije i štiti i promovira kritične i nove tehnologije i infrastrukturu.”

Koordinacija ključnih pitanja

Koalicija je istaknula da TTC treba pokrenuti svoj dnevni red o trgovinskim i tehnološkim pitanjima, sa ciljevima poput povećanja međunarodne saradnje na lancima snabdijevanja tehnologijom, jačanja istraživačkog partnerstva i koordinacije u razvoju standarda.

Jedno pitanje koje će TTC riješiti jest nedostatak čipova, koji se koriste u svemu, od automobila do mobilnih uređaja i  koji je imao upravo veliki negativni uticaj na automobilski sektor.

TTC će se, također, baviti pitanjima kao što su postavljanje standarda za umjetnu inteligenciju i tehnologije povezane s internetom, promoviranje zelenih tehnologija, osiguravanje kritičnih telekomunikacijskih sistema i ono što su SAD i EU opisali kao „zloupotrebu tehnologije koja prijeti sigurnosti i ljudskim pravima”.

TTC će služiti kao forum za SAD i Evropsku uniju za koordinaciju pristupa ključnim globalnim trgovinskim, ekonomskim i tehnološkim pitanjima te za produbljivanje transatlantskih trgovinskih i ekonomskih odnosa utemeljenih na zajedničkim demokratskim vrijednostima. Ovo novo Vijeće sastajat će se povremeno na političkom nivou radi usmjeravanja saradnje. Njime će predsjedavati izvršna potpredsjednica Evropske komisije i povjerenica EU-a za tržišno takmičenje Margrethe Vestage, izvršni potpredsjednik Evropske komisije i povjerenik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis, američki državni sekretar Antony Blinken, američka ministrica trgovine Gina Raimondo i američka trgovinska predstavnica Katherine Tai.

„Imamo zajedničke demokratske vrijednosti i želimo ih pretočiti u opipljivu akciju s obje strane Atlantika. Raditi na digitalizaciji usmjerenoj na čovjeka te otvorenim i konkurentnim tržištima. Jako se radujem. Ovo je sjajan korak za naše obnovljeno partnerstvo”, kazala je Vestager.

Dombrovskis je istaknuo da će TCC otvoriti nove puteve transatlantske saradnje.

„Radit ćemo zajedno kako bismo osigurali da trgovina i tehnologija služe našim društvima i ekonomijama, istovremeno održavajući naše zajedničke vrijednosti. TTC će ojačati naše tehnološko i industrijsko vodstvo i proširiti bilateralnu trgovinu i ulaganja. Također nam daje alate za rješavanje prijetnji poput nelojalne konkurencije i zloupotrebe novih tehnologija. To je glavni prioritet EU-a, i toplo pozdravljamo činjenicu da je sada na vrhu transatlantske trgovinske agende”, naglasio je Dombrovskis.

TTC će u početku uključivati radne grupe, koje će operacionalizirati političke odluke u rezultate, koordinirati tehnički rad i izvještavati na političkom nivou. Grupe će raditi na saradnji na tehnološkim standardima (uključujući AI i Internet of Things, među ostalim tehnologijama u nastajanju), zelenoj tehnologiji, sigurnim lancima snabdijevanja, uključujući čipove, sigurnosti i konkurentnosti IKT-a, upravljanju podacima i tehnološkim platformama, zloupotrebi tehnologije koja ugrožava sigurnost i ljudska prava, kontroli izvoza, promoviranju pristupa i upotrebe digitalnih tehnologija u malim i srednjim preduzećima.

Evropa nije zabrinuta zbog Kine

Tokom posljednje decenije Kina je uložila ogromna javna sredstva u svoj tehnološki sektor. Rezultat su digitalna ekonomija i internet koji kontrolira država i odražava njene političke vrijednosti: Pojedinačna cenzura je široko rasprostranjena, strane web stranice blokiraju se ako odbiju cenzurirati osjetljive teme, a softver privatnog sektora može se zaplijeniti kako bi služio interesima država. Kina je jednako agresivna u zaštiti domaćeg tržišta, posebno zahtijevajući od stranih kompanija koje žele poslovati u Kini da se udruže sa lokalnim kineskim kompanijama i predaju intelektualno vlasništvo.

Visoki zvaničnik Bijele kuće naglasio je novinarima važnost novih grupa u nadmetanju s Kinom, napominjući da ta zemlja predstavlja “značajan izazov” na području trgovine i tehnologije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Suočavanje sa kineskom netržišnom praksom, njezinim ekonomskim zloupotrebama i naravno, naporima da se oblikuju pravila o tehnologiji za 21. stoljeće bit će važan dio rada ovog Vijeća“, rekao je ovaj zvaničnik.

Savjetnik Bidenove administracije za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će rezultata rada biti da “demokratije, a ne bilo ko drugi, ni Kina ni druge autokracije, pišu pravila trgovine i tehnologije za 21. stoljeće”.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo naglasila je da SAD i EU “trebaju napisati pravila puta” za nove tehnologije kako bi spriječile da Kina postane globalni postavljač pravila.

“Kina ne dijeli naše vrijednosti. Oni ne dijele naše vrijednosti oko privatnosti. Ne dijele naše vrijednosti oko zaštite ljudskih prava ili naše snažne i slobodne demokratije te slobodnog i otvorenog društva. Zajedno s Evropom treba napisati pravila puta. Prava strategija je imati jaku Ameriku i jaku EU, snažnu američku industriju i inovacije i poduzetništvo, a isto i u Evropi jer smo zajedno jači. Mislim da je to najbolji način da naša strategija uspije kada je u pitanju Kina”, dodala je Raimondo.

Novo Vijeće za trgovinu i tehnologiju najnoviji je pokušaj administracije Bidena da iskoristi kombiniranu ekonomsku snagu SAD-a i Evrope kako bi se bolje takmičila s Kinom.

Iako je Biden na brod doveo saveznike iz grupe G7, NATO-a i EU-a sa konceptom zaoštravanja stava prema Kini, malo je detalja o tome kako će se to dogoditi.

Bidenova igra geopolitičkog šaha puna je prepreka. Glavno među njima je nevoljkost Evrope da Kinu posmatra sa jednakom egzistencijalnom zabrinutošću kao i Amerika . Kontinent trguje više sa Kinom nego sa SAD-om. Biden se u raznim saopćenjima na summitu ipak pozivao na kinesku prijetnju. Ali zajedničke izjave nisu isto što i konkretna akcija. Na primjer, Evropa je daleko od slijeđenja američkog vodstva i nametanja zabrane osjetljive kineske tehnologije, poput Huawei 5G mreže, na cijelom kontinentu.

Biden je ograničen evropskim skepticizmom oko toga hoće li biti ponovno izabran 2024. godine. I možda najveći znak pitanja koji se nadvio nad ovim novim savezom SAD-a i EU protiv Kine je hoće li sljedeći stanovnik Bijele kuće uništiti svu dobru volju. Evropljani su zabrinuti zbog mogućnosti da se Trump ili republikanac njemu sličan vrate u Bijelu kuću i sruše most koji Biden sada gradi preko Atlantika. Istovremeno će i Kina uzvratiti i pokušati natjerati Evropljane da preispitaju svoje protivkinesko gledište. Komplicirajući stvari za SAD, u Evropi mnogi kineski uspon vide ne toliko kao prijetnju već kao snagu dobra na svjetskoj sceni, slažući se sa vlastitom projekcijom Kine o sebi kao mirnoj naciji čije je nagomilavanje vojske prije svega obrambena taktika protiv američke agresije.

 U fokusu i cyber sigurnost

Pored TTC-a,  SAD i EU formalno su uspostavile i Zajednički dijalog o politici tržišnog takmičenja na tehnološkom planu da bi se postigla veća saradnja u tehnološkom sektoru o pitanjima kao što su biotehnologija i genomika. Grupa će raditi i na jačanju razmjene informacija o prijetnjama od cyber sigurnosti između SAD-a i EU nakon vala kibernetičkih napada.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

IGOR KOJIĆ PONOVO ODLIJEPIO ZA PJEVAČICOM: SEVERINA je prošlost, BRESKVICA mu je sad u centru pažnje! Isplivali i dokazi! (FOTO)

Sjekirom razbio šefov auto jer mu mjesecima nije dao plaću / Bljesak.info