in

Nastavnici Ekonomskog fakulteta Sarajevo zabrinuti zbog negativnih implikacija Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS

Slatka-Tajna.Eu

Ekonomski fakultet u Sarajevu obavještava javnost da je na  sjednici Vijeće
fakulteta okončalo proces formuliranja primjedbi na Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Generalan zaključak je da nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku
zabrinutost brojnih kolega sa Univerziteta u Sarajevu kao i studenata zbog negativnih
implikacija koje će ovaj Zakon imati za javno visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo, ali i šire.

Nastavnici Ekonomskog fakulteta su posebno zabrinuti zbog odsustva plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja kao temelja razvoja bilo kojeg društva. Dalje, nejasna je osnovanost formiranja Vijeća za obrazovanje i nauku, te zabrinjava paralelizam institucija koji će se tim Vijećem ostvariti. Prijedlog nacrta značajno urušava akademsku autonomiju po brojnim osnovama uz istovremeno pretjerano liberaliziranje osnivanja i rada privatnih visokoškolskih ustanova te uvođenje ekonomskih principa nepoznatih u javnom visokom obrazovanju širom svijeta. Nedovoljno je regulisano osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova kao i dislociranih odjeljenja. U domen uslova za izbor u akademska zvanja uvodi se pravna nesigurnost uz ozbiljnu opasnost od derogiranja državnog Okvirnog zakona o visokom obrazovanju. Konačno, Nacrt zakona o visokom obrazovanju se zapravo samo marginalno bavi samim obrazovnim procesom i položajem studenata“, stoji u saopćenju Ekonomskog fakulteta Sarajevo.

Svojim dosadašnjim radom i djelovanjem u lokalnoj ali i međunarodnoj zajednici, pionirskim poduhvatima u oblasti visokog obrazovanja u BiH, te svjetskim akreditacijama i priznanjima Ekonomski fakultet u Sarajevu je pokazao svoje opredjeljenje ka visokom kvalitetu nastavnog i naučnog rada i djelovanju u skladu sa vodećim svjetskim praksama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Stoga Ekonomski fakultet u Sarajevu poziva sve uključene strane da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja, pa tek onda da pristupe kreiranju zakonskog okvira koji će podržati implementaciju takvih politika. Samo tako možemo ostvariti dugoročne pozitivne efekte koje priželjkujemo“, saopćeno je iz Ekonomskog fakulteta Sarajevo.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Liberalizacija gospodarstva uz razumne mjere bolje rješenje od uvjetovanja potpora

Festival Egzit, ekskluzivno samo na RTS- u! – Muzika – Region – Vesti – Svet Plus