in

Grozni slučajevi nasilja u obitelji: Donijeti novi zakon / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Alma Kratina

Zašto je s dnevnog reda jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH skinuto čak sedam točaka, kada će se ponovo raspravljati o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji u emisiji N1 govorila Alma Kratina, zastupnica DF-a u federalnom Parlamentu.

Povlačenje s dnevnog reda

Kratina je istakla da se u prošlom i ovom mandatu ne sjeća da je bilo skidanja ovolikog broja točaka sa dnevnog reda.

”Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Marijan Klaić jučer je izašao za govornicu i rekao da se njima već drgi ili treći put događa to da im se ne dostavljaju materijali na hrvatskom jeziku i da to ne želi više trpjeti i da će tražiti povlačenje točke s dnevnog reda. Oni to zaista u skladu s Poslovnikom i mogu uraditi to je formalno-pravno sasvim uredu”, navela je Kratina.

Novi zakon donosi poboljšanja

Kratina je odgovorila i  kada će se ponovo raspravljati o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, te kakva je njegova dalja sudbina s obzirom na to da je i on jučer skinut s dnevnog reda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Bez obzira na tu odluku ja se nadam da se zaista ništa neće promijeniti u atmosferi kada je u pitanju usvajanje ovog zakona. On bi se trebao naći na sjednici 27. srpnja i mislim da ima dobre volje da se Nacrt usvoji jer mi smo kao radno tijelo, Komisija za ravnopravnost spolova se pojavili tu kao predlagač i podržali tekst koji su sačinile nevladine organizacije i ekspertna grupa. Mislim da imamo razumijevanje i ostalih kolega koji su suglasni s ovim nacrtom jer zaista vidimo da je povećan broj prijave nasilja u obitelji, imali smo brutalno ubojstvo jučer na Ilidži i bilježimo proteklih mjeseci vrlo teškog obiteljskog zakona i smatramo da je ovaj zakon zaista izuzetno dobar okvir”, kazala je.

Govoreći o poboljšanjima koja donosi ovaj novi zakon, Kratina je navela da je, između ostalog, najvažnije da se njime nalaže obvezna procjena rizika za prijavu bilo koje vrste nasilja.

”Ne da se olako prelazi preko određenih prijava nego da se radi procjena rizika kako bi se preduprijedilo sve ono što bi moglo dalje nastati, a zaista je bilo groznih slučajeva nasilja u obitelji naročito u doba pandemije kada su sve socijalne teme bile još više u fokusu”, istakla je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Inicijativa „Odmori u BiH“ slavi prvi rođendan

Tuka zadovoljan