in

Teza o asimetričnom izboru je opasna za BiH

Slatka-Tajna.Eu

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se javnosti danas nakon sastanka sa evropskim i američkim zvaničnicima koji su jutros prisustvovali na sastanku Interresorne grupe. Kako je rekao oni danas završavaju posjetu BiH, a vratit će se opet u septembru.

“Nama je zaista potrebana pomoć prijatelja kako bismo rješavali važna pitanja oko kojih postoje prijepori u našoj zemlji. Danas sam imao dva sastanka sa našim gostima. Jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva za mene nisu prihvatljiva. Ona su opasna i zato što ta asimetrična rješenja daju različit legitimitet, a shodno tome i autoritet i snagu članovima Predsjedništva BiH”, rekao je.

Teza o asimetričnom modelu opasna

Sva tri člana Predsjedništva BiH, istaknuo je, moraju imati istu vrstu izbornog legitimitata, ako hoćemo da govorimo o istoj vrsti autoriteta i snage pozicije.

“A Predsjedništvo BiH simbolizira jedinstvo BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet. Teza o asimetričnom izboru je opasna za BiH jer ne uvodi sva tri člana Predsjedništva istovremeno u funkciju. Vrlo je opasno da jedan bude izabran direktno, a da druga dvojica čekaju neke parlamntarene procedure. Ne želim u budućnosti da o tome razgovaramo”, istaknuo je Džaferović.

Bitno je da se uključi i Centralna izborna komisija, ali i Vencijanska komisija, dodao je.

“Kada je u pitanju međunarodna pomoć te vrste, nama je potrebna pomoć. Želimo da imamo rješenje koje je u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Odluke Evropskog suda za ljudska prava je formalno pravno gledajući jednostavno implementirati. Potrebno je da se iz Ustava BiH iz Izbornog zakona brišu etničke odrednice i to je sve što traži od nas Evropski sud za ljudska prava kroz svoje presude”, pojasnio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon odluke Suda za ljudska prava, naglasio je, pojavili su se dodatni zahtjevi HDZ-a i dodatni politički zahtjevi koji, kako je rekao, sasvim sigurno ne bi mogli da izdrže test Evropskog suda za ljudska prava.

“Mi smo tu stvar razmatrali, ako ćemo razgovarati o tome onda treba da razgovaramo o tome što danas stvarno imamo kao problem u BiH, a to je funkcioniranje Doma naroda Federalnog parlamenta jer se on pokazao kao ozbiljna kočnica u funkcioniranju entiteta Federacija BiH, jer nikada nećemo zaboraviti da tri godine nemamo Vladu Federacije BiH, da već nekoliko godina nemamo sudije Ustavnog suda BiH, a to je sve zbog toga što jedna politička stranka ima ključ kojim može da zaljuča taj proces”, kazao je.

Pitanje cijele BiH

Institucijama BiH i entiteta treba omogućiti, istaknuo je, da normalno se razvijaju i funkcioniraju.

“Zato mi govorimo o simetričnim rješenjima kada je u pitanju Dom naroda Federacije i Vijeće naroda Republike Srpske. Mislim da treba da se ukloni sistemska diskriminacija vezano za Vijeća naroda Republike Srpske, a to je vezano za činjenicu da do sada, imajući u vidu zloupotrebu koju je napravio Ustavni Sud RS kroz svoj poslovnik o radu, ni jedno pitanje koje je pokrenuo Bošnjački klub vezano za vitalni nacionalni interes, do sada nije ocijenjeno kao pitanje od vitalnog nacionanoig intersa. To je stvar o kojoj treba povesti računa”, rekao je.

Pitanje Izbornog zakona, nalasio je na kraju, nije samo pitanje HDZ i SDA.

“To je pitanje cijele BiH i svih parlamentarnih stranaka u BiH”, zaključio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NISAM MARININA KOPIJA, DARKOVA MAJKA KAŽE DA SAM LJEPŠA! Lazićeva djevojka razvezala jezik, obratila se njegovoj bivšoj vjerenici

ZDK: U evidenciji nezaposlenih na kraju juna 55.028 osoba