in

Održan 10. Kongres SSD BiH putem online platfortme

Slatka-Tajna.Eu

Deseti kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine održan je 03. jula, a učesnicima na Kongresu obratili su se: Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH), dr. Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ernadina Bajrović, viceguverner Centralne banke BiH.

 Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, u svom obraćanju kazao je da bh. dijaspora predstavlja našu državu u cijelom svijetu. “Vi ste naši najbolji ambasadori. Vaši stavovi o trenutnom stanju u BiH daleko se čuju i utiču na kreiranje javnog mnijenja država u kojima sada živite. Stoga je važno prenijeti im pravu poruku, a to je da je BiH država koja ima svoju historiju, kulturno nasljeđe, tradiciju i običaje koje njegujemo vijekovima, kao i budućnost” – istakao je Komšić.

Hasan Šehović, predsjednik SSDBiH, pozdravio je sve prisutne te naglasio da je Svjetski savez dijaspore BiH najorganizovaniji oblik udruživanja građana Bosne i Hercegovine u svijetu. “Kao što znate, preko dva miliona naših građana trenutno živi izvan gradnica BiH u preko 60 zemalja svijeta. To je naravno veliki gubitak za našu domovinu, ali također, poslije ovoliko vremena, jedan veliki potencijal, snaga koju treba iskoristiti u razvojnim procesima u BiH. Danas su naši Bosanci i Hercegovci, istaknuti pojedinci, poslovni ljudi, naučnici, sportisti, umjetnici studenti, u najjačim su kompanijama, međunarodnim korporacijama, na najistaknutijim mjestima”.

Šehović smatra da se treba omogućiti da se dijaspora aktivno uključi u razvojne investicione procese u BiH. Za to je potrebna, prije svega, jedna kompleksna strategija koja će se primjenjivati na svim nivoima vlasti institucija, a posebno u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH koji su neposredna spona i kontakt sa dijasporom u BiH.

Na 10. Kongresu bilo je prijavljeno preko 70 delegata iz 17 država svijeta, a održala su se i dva okrugla stola.

Prvi okrugli sto vezan je za žene BiH i žene dijaspore. U raznim multikompanijama svijeta, na univerzitetima i institucijama u cijelom svijetu, prisutne su naše Bosanke i Hercegovke koje su na raznorazne načine od rata pa do danas, napustile svoju domovinu ali nisu se predavale i zajedno sa našim Bosancima i Hercegovcima su osvjetlali obraz BiH. Samo u skandinavskim zemljama je preko 30 posto naše dijaspore sa visokim obrazovanjem. Drugi okrugli sto danas je posvećen mladima BiH i mladima u dijaspori. Većina naših mladih se rodila u raznoraznim državama, ali nisu se dali asimilirati, nego su se okrenuli prema domovini BiH, priključili se Svjetskom savezu dijaspore BiH, osnovali svoju organzaciju i kao takvi, danas djeluju u više zemalja svijeta – naglasio je Šehović.

Dr. Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH uputio je čestitke za održavanje 10. kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH. “Činjenica da ste se okupili i u ovakvom online formatu, da želite da održite kontinuitet svog rada, govori o vašoj ustrajnosti i želji da ostanete u vezi da domovinom i da unaprijedite te veze. Prije skoro dvije decenije u Sarajevu ste realizovali vlastitu inicijativu i osnovali Svjetski savez dijaspore BiH, a takvom aktivnošću ovo je bila jedna od prvih organizacija koja je shvatila važnost organizovanja i povezivanja dijaspore BiH sa svojom domovinom. Osnivanjem ovog saveza, na vrlo ozbiljan način ste kazali BiH da i van njenih granica postoje građani i njena djeca na koje može da računa, a i o kojima treba da vodi računa. Od tada do danas, prateći sve ono što se dešava u svojoj zemlji, u svojoj domovini ste bezbroj pita pokazali nesebičan altruizam i interesovanje, a kao zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u čiji resor spada i saradnja sa dijasporom, mogu da vam se zahvalim i odam priznanje za vaš rad i zalaganje za našu Bosnu i Hercegovinu” – kazao je dr. Mahmutović.

Ernadina Bajrović, viceguvernerka Centralne banke BiH, istakla je zadovoljstvo što učestvuje u Kongresu, te je naglasila da ovo nije prvi put budući da Centralna banka ima izuzetnu saradnju sa Svjetskim savezom dijaspore BiH. “Centralna banka BiH koristi svaku moguću priliku da ukaže na značaj dijaspore za unaprijeđenje ekonomskog ambijenta Bosne i Hercegovine, i ne samo da pratimo stalno statističke pokazatelje koji govore o tome, nego prije svega, mi osiguravamo naš zakonski mandat, definisan zakonom naše ciljeve, a to je stabilnost domaće valute”.

Bajrović je podsjetila da je pandemija je ostavila značajne posljedice po ekonomiju, pa tako i na na doznake iz inostranstva, doznake i prilivi novčanih transfera iz inostranstva u 2020. godini pali su za pola milijarde KM u odnosu na 2019. godinu – naglasila je Bajrović.

Koliko su doznake važne za finansiranje sistema u zemlji  govore podaci da čak i sa tim padom od pola milijarde, doznake u 2020. iznosile su 3 milijarde i 879 miliona KM, dok su direktne strane investicije bile 600 miliona. “Održivost tih doznaka je nešto što moramo raditi i graditi u budućnosti, dijaspora mora imati značajniju ulogu u investiranju u BiH, u razvoju ekonomije, u strateškim kapitalnim projektima” – kazala je, između ostalog, Ernadina Bajrović, viceguverner Centralne banke BiH.

Na Kongresu je odata i dužna počast ljudskim gromadama – Kemalu Baysaku i Jovanu Divjaku.

Izvor: hayat.ba

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Epidemiologinja Mayer otkrila zašto je došlo do rasta broja novozaraženih

BiH u maju posjetilo 60.989 turista