Categories: Novosti

Nakon 10 tjedana pada broja novozaraženih imamo rast od 22%

Analiza broja novozaraženih

Foto: Dnevnik / HRT

Na kraju tjedna i prvog srpanjskog vikenda, s kojim smo ušli u glavninu turističke sezone, Dnevnik HTV-a donosi analizu epidemiološke slike u Hrvatskoj, o kojoj i te kako ovisi kakav će nam biti nastavak sezone.

Danas imamo 56 novozaraženih, trenutačno je oko 550 oboljelih u cijeloj zemlji, od kojih 141 na bolničkom liječenju. S COVID-om su preminule još tri osobe.

Nakon deset tjedana konstantnog pada broja novozaraženih, u ovom, u kojem je zabilježeno 585 novih slučajeva, imamo rast od 22% u odnosu na prošli tjedan. S obzirom na to da je riječ o relativno malim brojevima, jesmo li opet u uzlaznoj putanji epidemiološke krivulje, vidjet ćemo idućih tjedana.

Udio pozitivnih u broju testiranih i dalje nam je vrlo nizak i u ovom tjednu iznosi 2%. Budući da se delta-soj koronavirusa ubrzano širi Europom i da će, tvrde znanstvenici, gotovo sigurno postati dominantan i u Hrvatskoj, najvažnije je spriječiti nagli skok broja novozaraženih.

Samo cijepljenje spašava gospodarstvo

Cijepljenje i poštovanje mjera mogu spriječiti rast broja novozaraženih, a time i sačuvati turističku sezonu. Zato se cijepljenje pokušava ubrzati.

Četvrti val epidemije koronavirusa sve je izvjesniji, a cijepljenjem se smanjuje rizik od zaraze i najgoreg ishoda. Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 45% odraslog stanovništva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kritike mjera i uvjeta za potpore

Na popisu zelenih zemalja je i BiH. Zato saborski zastupnik Miro Bulj traži od Vlade i Stožera da ukinu mjeru kojom se Hrvatima s tog područja, kaže, onemogućuje slobodan ulazak u RH.

– Ovo je više nego sramotno od Vlade, donedavno su čak mogli ljudi iz Srbije ulaziti bez ikakvih problema, bez ikakvog testa, BiH se nalazi na zelenoj listi, rekao je Bulj.

Vladine najave da bi se dobivanje financijskih potpora moglo vezati uz cijepljenje, kritizirao je predsjednik SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

„Pola sata poslije očeve sahrane mi stiže poruka od žene – Dođi po stvari, više nećemo živjeti zajedno“: Pjevač prvi put otkriva dijelove svoje filmske biografije

Sudbina Dejana Živića spretnim scenaristima ili, pak, tekstopiscima mogla bi da posluži kao dobar temelj…

58 minuta ago

Koliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?

Proizvodi za čišćenje lica su postali nezaobilazni dio svakodnevne rutine, a jedan dodatni savjet bi…

2 sata ago

Mnoge gradove sam dobio poslednjih deceniju i više, a samo jedan…

Stefan Simić, sjajni umjetnik iz Srbije svojim radom ujedinjuje narode bivše Jugoslavije. Rado je viđen…

2 sata ago

Stier: Sutra razgovor o resorima; Vučemilović o podršci vladi: O tom-potom

Kada ćemo dobiti novu Vladu?Foto: Otvoreno / HRTSve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji…

2 sata ago

Urugvajac napušta Liverpul, njegov postupak to potvrdio

Urugvajski reprezentativac i napadač Liverpoola, Darvin Njunjez, gotovo sigurno će napustiti kultni stadion ''Anfield'' po…

2 sata ago

Tara se oglasila nakon skandaloznih snimaka

“Zanimljivo je da je sve stigla da snimi. Vidim da on baca stvari po stanu…

2 sata ago