in

HRT: Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Slatka-Tajna.Eu
Dvadeseta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Dvadeseta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Pod geslom “Prajd zauvijek”, u Zagrebu se održava 20. povorka ponosa LGBTIQ zajednice. 

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 14 sati na Rooseveltovu trgu (ispred Mimare).  Sudionici su se okupili u opuštenoj atmosferi, a osim zastava duginih boja, nosili su transparente, poput onih “Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”.

Sudionici zagrebačkog Pridea, uz nošenje natpisa, zastava, odjeće i rekvizita duginih boja, krenuli su oko 15:30 Frankopanskom ulicom, a povorka se kretala Ilicom, preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do Parka Ribnjak, Parka ponosa, gdje su stigli malo prije 17 sati.

U povorci je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

-Mnogo smo stvari ostvarili u zadnjih 20 prajdova i na zakonskoj i na društvenoj razini. Naše borbe još nisu gotove, naši zakoni i naš Ustav nas još u cijelosti ne prepoznaju i ne uključuju. Nasilje i mržnja su u porastu, rekao je Franko Dota, koordinator Zagreb Pridea.

– Došao sam podržati različitost i ravnopravnost da svi pojedinci i društvene skupine u Hrvatskoj uživaju istu razinu slobode i jednakosti, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

– Ustav će se sigurno jednog dana promijeniti. Hoće li to biti sutra, za dvije ili pet godina to vam ne mogu reći. Promijenit će se jer, kao i drugdje u svijetu, tako će i u Hrvatskoj svi imati ista prava, reko je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Ribnjaku se održava prosvjedni skup pod nazivom ‘Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu’. Nakon obraćanja predstavnika Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program.

Povorka ponosa jedan je od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera početkom srpnja, prema kojima su sudionici većih okupljanja obvezni imati COVID digitalnu potvrdu. Više desetaka redara na četiri pulta oko Rooseveltova trga provjeravalo je imaju li sudionici COVID potvrde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

EDIN EL ALAMI: Selim svoj posao u BiH

BRANKA SOVRLIĆ ODMARA U EGIPTU: Godine joj ništa ne mogu