in

Mastercard: Predstavnici generacije Z najviše cijene lične odnose

Slatka-Tajna.Eu

Kompanija Mastercard objavila je rezultate novog istraživanja provedenog u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) o stavovima i ponašanju generacije Z, najmlađe grupe potrošača koja postavlja buduće tržišne trendove. U 11 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, ispitanici starosti od 18 do 24 godine predstavljaju 7,2 posto stanovništva (približno 11,5 miliona)
i njihov značaj za ekonomiju raste.

Novo istraživanje kompanije Mastercard otkriva da iako su mladi okruženi i „uronjeni“ u digitalne tehnologije, odnosi i kontakti licem u lice za njih su od najveće
važnosti. Također su angažovani u rješavanje društvenih i ekoloških izazova, očekujući da će i brendovi učiniti isto. Ovi, uvijek povezani, pametni kupci očekuju da će proces kupovine i korištenje finansijskih usluga biti obavljeno brzo i praktično. Oni žele da kupuju putem interneta i pristalice su mobilnih beskontaktnih plaćanja, kao i mobilnog bankarstva.
Mastercard studija prikazuje mladu generaciju kao ljude koji se finansijski oslanja uglavnom na svoje roditelje, ali pokušavaju da diverzifikuje svoje izvore prihoda. Prosječni mjesečni prihod predstavnika generacije Z u centralnoj i istočnoj Evropi iznosi 450 eura. Gotovo za svakog trećeg od njih (30 posto) roditelji i dalje predstavljaju glavni izvor prihoda, dok 19 posto ima posao sa pola radnog vremena i 32 posto sa punim radnim vremenom. Osjećaju se zavisnim od pomoći roditelja i promjena ovakvog trenutnog
stanja im je prioritet u bliskoj budućnosti. Njihovi glavni ciljevi su završetak školovanja i sticanje prvog profesionalnog iskustva. U budućnosti žele da zarađuju oko 2000-3000 eura,  dovoljno da izdržavaju porodicu, kao i da uštede za stan i odmor ili povremena putovanja.

Iako je novac važan, odnosi sa drugim ljudima su nešto što generacija Z najviše cijeni. Više od polovine predstavnika generacije Z (51 posto) potvrdilo je da u životu postoje značajnije stvari od novca.
Na pitanje o vrijednostima koje su za njih najvažnije, najčešće su odgovarali: porodica (67 posto), zdravlje (60 posto), prijatelji (45 posto) i ljubavni život (43 posto). Suprotno uobičajenom shvatanju, po njihovom mišljenju ništa ne može zamijeniti razgovore uživo i 64 posto ispitanika više voli da provodi slobodno vrijeme sa drugima (posebno sa prijateljima) nego da budu sami.
Također, njima je stalo i do socijalnih i ekoloških pitanja. Skoro polovina ispitanika iz CIE (45 posto) izjavila je da vrši donacije raznim fondacijama i nevladinim organizacijama, a 34 posto volontira. Kada razmišljaju o budućnosti, stanje naše planete je jedna od njihovih najčešćih briga (40 posto).

Prva generacija rođena u doba široke dostupnosti interneta neraskidivo je povezana s digitalnim svijetom. Oni intenzivno koriste društvene mreže kako bi bili u toku sa dešavanjima, komunicirali s prijateljima i slijedili svoje strasti. Najaktivniji su na YouTubeu (91 posto), Instagramu (82 posto) i Facebooku (77 posto). Mastercard studija pokazuje da čak 70 posto ispitanika iz CIE koristi društvene medije kao primarni izvor informacija i inspiracije, a 73 posto svakodnevno razgovara sa svojim prijateljima putem aplikacija za
razmjenu poruka. Također, barem jednom sedmično uživaju u digitalnoj zabavi, strimovanju muzike (89 posto), filmovima (74 posto) ili igranju video igara (67 posto).

Za ovu tehnološki naprednu generaciju koja je uvijek online, e-trgovina je prirodno okruženje – 76 posto kupuje putem interneta barem jednom mjesečno, uglavnom odjeću (60 posto), hranu (45 posto) ili proizvode za ljepotu i njegu (41 posto). U isto vrijeme, oni su kupci koji obraćaju pažnju na cijene i vole promocije. Njih 74 posto kaže da uvijek istraže ponude raznih trgovaca prije završetka kupovine, a 77 posto provjeri da li
je proizvod na akciji negdje drugo.

Dok kupuje putem interneta, ova generacija ujedno usvaja digitalna plaćanja. Međutim, njihovi najpopularniji oblici variraju od zemlje do zemlje. Dok su debitne kartice najčešći način plaćanja putem interneta u Grčkoj, u Ukrajini prevladavaju mobilni novčanici kao što je Masterpass, a BLIK je osvojio Poljsku. U isto vrijeme, iako su digitalno napredna generacija, 41 posto generacije Z plaća pouzećem, a ova metoda je posebno popularna u Srbiji (67 posto) i Bugarskoj (60 posto).
„Predstavnici generacije Z uzimaju praktičnost koju tehnologije donose zdravo za gotovo. Brendovi koje žele da vladaju njihovim digitalnim svijetom moraju im ponuditi jednostavnost, brzinu i besprijekorno korisničko iskustvo, i da po mogućnosti, sve to bude dostupno na njihovom pametnom telefonu. Ovo se odnosi na kupovinu, plaćanja, finansije i sve druge vrste usluga. Važno je pratiti preferencije generacije Z, jer su upravo to prevladavajući tržišni trendovi budućnosti“, prokomentarisala je Marta Zičinska, direktorica za marketing i komunikacije za tržišta centralne i istočne Evrope u kompaniji Mastercard..

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU offline kupovini mladi preferiraju bezgotovinska plaćanja koja im pružaju željenu praktičnost i brzinu. 80 posto ispitanika u Mastercard studiji plaća karticom, a 61 posto je koristi češće od gotovine. Jedna od glavnih prepreka za plaćanje karticom je nedostatak POS terminala u trgovinama. Čak 41 posto mladih vjeruje da je broj mjesta koja prihvataju plaćanja karticama još uvek premali.
Istovremeno, beskontaktna plaćanja postaju sve popularnija, jer 58 posto potrošača iz generacije Z već koristi ovu metodu, a 29 posto planira da je koristi u budućnosti. Iako postoje zemlje CIE gdje su beskontaktna plaćanja već veoma popularna (Poljska – 79 posto, Češka – 76 posto, Slovenija – 67 posto), neka tržišta tek treba da uhvate korak sa trendovima (Bugarska – 19 posto, Srbija – 32 posto, Grčka – 36 posto).
Također, generacija Z je grupa potrošača koji žele da plaćaju svojim mobilnim uređajima. Mobilna beskontaktna plaćanja omogućena su kroz Mastercard tehnologiju tokenizacije. Čak 38 posto mladih iz CIE već plaća beskontaktno mobilnim telefonom, a 36 posto to želi činiti u budućnosti.

Pored kupovine ili drugih usluga, mlada generacija rado koristi i digitalna rješenja u bankarstvu. U ovom istraživanju kompanije Mastercard, 82 posto ispitanika iz CIE izjavilo je da ima račun u banci. Istovremeno, bankarske mobilne aplikacije vrlo su popularne među svim korisnicima generacije Z. Za njih je dobra mobilna aplikacija jedan od najvažnijih faktora pri odabiru finansijske institucije (28 posto), pored njene reputacije (40 posto), nivoa korisničke usluge (33 posto) i ponude (28 posto).

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Lukas komentarisao skandal Sadika Hasanovića i prozvao Merlina: Pjevao je o tim temama, a niko prstom nije mrdnuo!

Vlada održala sjednicu u dresovima reprezentacije