in

SAD- Izbor Schmidta je “gotova stvar”, Rusija – Imenovanje nije legitimno / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljalo se o imenovanje Christiana Schmidta novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Sastanku je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković koja se obratila članovima Vijeća.

Rusija: Imenovanje Schmidta nelegalno i opasno

Rusija nije suglasna sa imenovanjem Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika, koje nije legitimno i moglo bi ugroziti sve pozitivno do sada postignuto u BiH, izjavio je na sjednici Vijeća sigurnosti ruski veleposlanik u UN Vasily Nebenzya.

“Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodit će u kaos i uništit će sve pozitivno u posljednjih 25 godina. Jesmo li htjeli ovaj scenarij kad smo potpisali Dayton?”, upozorio je on.

On je na sjednici tijekom koje se raspravlja o stanju u BiH rekao da je Šmit navodno postavljen jer proces nije bio transparentan.

“Nismo suglasni sa potvrdom imenovanja Schmidt, proces je inače transparentan, logičan, uz suglasnost BiH, a onda ide rezolucija Vijeća sigurnosti UN. Ništa od toga se nije dogodilo, potpuno druga slika”, naglasio je on.

On je istaknuo da Upravni odbor Vijeća za sprovođenje mira nije ništa potvrdio, te Vijeće sigurnosti UN nije uzeo u obzir stavove Rusije i BiH u vezi s ovim pitanjem

“Kompromisi su važni za Vijeće sigurnosti a ovdje se izbjegavala diskusija o imenovanju i radu visokog predstavnika”, ukazao je Nebenzya.

Ruski veleposlanik je istaknuo da ne treba zaboraviti da samo ljudi BiH drže suverenitet i da oni treba da odlučuju, a ne bilo kakav visoki predstavnik.

On je poželio dobrodošlicu ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.

SAD: Izbor Schmidta je “gotova stvar”

Zamjenik veleposlanika SAD-a u UN-u Richard Mills, rekao je kako je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH “gotova stvar”.

Rekao je da Vijeće sigurnosti ne mora odobriti imenovanje visokog predstavnika da bi on stupio na dužnost.

Christiana Schmidtza imenovalo je Vijeće za provedbu mira i to je dovoljno. Samo se Rusija usprotivila njegovom imenovanju, i naglašavam da se odluke PIC-a ne moraju donositi jednoglasno.

SAD podržavaju OHR i Visokog predstavnika jer su od ključne važnosti za provedu Daytonskog sporazuma.

Otpor Moskve imenovanju novog visokog predstavnika nije baziran na zakonu, kazao je on.

Kina: Ne miješati se u unutarnja pitanja drugih zemalja

Niko ne treba da se miješa u unutarnja pitanja drugih zemalja, uključujući i ona koja se tiču BiH, izjavio je kineski veleposlanik u UN Geng Shuang. On je napomenuo da je Kina oduvijek poštivala suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet BiH.

Geng je pozvao političke strane u BiH da grade harmoniju i političko razumijevanje, te pozvao i druge zemlje da pomognu u tome, prenosi BHRT.

Turković se obratila Vijeću sigurnosti UN

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, obratila se Vijeću sigurnosti UN-a. Pozvala je sve da podrže izbor Christiana Schmidta i naglasila da naša zemlja nije spremna da se OHR zatvori.

“Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika, ali nažalost taj dan još nije stigao. Kao što znate, više puta je rečeno da Plan 5+2 je donesen 2008. godine. Tada su određeni zahtjevi koje bh. vlasti moraju zadovoljiti. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, moramo još puno toga uraditi. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prijenosa odgovornosti na izabrane dužnosnike BiH je važan, ali to se mora uraditi u pravo vrijeme kada se zadovolje dogovoreni preduvjeti. Politička situacija u zemlji, naročito u proteklih šest mjeseci, zahtijeva akcije”, kazala je Turković.

Istaknula je kako smo prošle godine obilježili 25 godina mirovnog sporazuma, ali da se mora nastaviti jačanje institucija na državnoj razini i kompetencijama koje su u skladu s Ustavom BiH.

“Neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i to je nažalost tako, ali naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana. I da se nosi s izazovima koje očekujemo. PIC je 27. svibnja imenovao novog visokog predstavnika koji treba preuzeti obaveze 1. kolovoza. Pozivam članice Vijeća za provedbu mira da nastave s podrškom važnom radu visokog predstavnika. Izuzetno je važno da OHR nastavi s djelovanjem, s građanima i institucijama BiH i međunarodnom zajednicom čime se osigurava napredak BiH koja želi postati demokratska, prosperitetna zemlja na putu ka euroatlantskim integracijama. Dozvolite mi da zaključim izjavu medicinskom terminologijom – kolektivna imunizacija BiH, bh. političkog pravnog sustava nije još završena. Ako obustavimo postupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina. Izlažemo se velikom riziku nove infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti. U svim našim naporima da zaustavimo širenje virusa moramo se zajednički boriti”, poručila je Turković, prenosi N1.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

EBRD poboljšao prognoze za ekonomski rast BiH, izvoz ključan

Ljubavni trougao: Dušica Jakovljević, Kija Kockar i Miloš Dimitrijević! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus