in

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije u službenom posjetu Hrvatskoj

Slatka-Tajna.Eu
Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski

Predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski u službenom je dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, na poziv predsjednika Zorana Milanovića.

HRT-ov novinar Gordan Žvanović u podnevnom Dnevniku HTV-a rekao je da su dvojica predsjednika istaknuli su dobru bilateralne suradnju, ali i najavili rad na jačanju gospodarske suradnje. Korak k tome trebao bi biti sutrašnji sastanak predsjednika Panderovskog s predstavnicima hrvatske gospodarske komore.

Također, razgovarali su i o stanju u regiji, a neizostavna tema bila je i daljnje proširenje Europske unije.

Hrvatska je odigrala važnu ulogu u otvaranju puta za Sjevernu Makedoniju prema početku pristupnih pregovora s EU-om, Bugarska je odbila prihvatiti pregovarački okvir za tu zemlju i time ju ponovno blokirala.

Naime, Bugarska traži da Sjeverna Makedonija prizna da makedonski jezik i makedonski identitet imaju bugarske korijene i da se o tome podučava u udžbenicima iz povijesti.

Predsjednik Milanović oštro je osudio takav pritisak na zemlju aspiranticu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon Pantovčaka predsjednik Panderovski sastat će se i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

– Neće biti jednostavno, trebat će puno truda, trebat će prijateljske pomoći, jako puno obrazlaganja, uvjeravanja, jer vidimo da iz EU s dosta visoke razine dolaze vrlo neinformirani ili nimalo zlonamjerne izjave. Dakle Hrvatska zna koliko je upornosti i mukotrpnog rada potrebno da bi se postigli ti ciljevi. Isto čeka i Makedoniju, ali na tom putu dat ćemo sve od sebe da ne bude stranputica i lutanja, rekao je predsjednik Milanović

– Imamo zajedničku viziju budućnosti. Hrvatska je jedan od naših najvećih saveznika koji podupire Sjevernu Makedoniju u njezinim europskim integracijama. Iskreno smo zahvalni Republici Hrvatskoj na potpori koju nam pruža i na zalaganju za zajednički i ujedinjeni Balkan ovdje i diljem Europe, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

The Exterminator Sports Betting System

Mesiju u ponoć ističe ugovor, od sutra slobodan igrač