in

Dvije nagrade za bh. dokumentarac o besmislu rata kroz oči vojnika / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / “Testament jednom vremenu”

“Testament jednom vremenu”, dokumentarni je film o ratnim veteranima tri vojske tijekom rata u Bosni i Hercegovini koji danas rade na promociji mira, u posljednja tri tjedna osvojio je dvije nagrade na festivalima u svijetu.

Festival kinematografa zemalja Jugoistočne Europe SEE FF održava se u Parizu, Berlinu i Washingtonu, a američki žiri sredinom je lipnja proglasio bh. film “Testament jednom vremenu” najboljim dokumentarnim ostvarenjem.

Zoran Ćatić, jedan od autora filma, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao kako je film sniman sve do početka pandemije koronavirusa.

“Zadnje snimanje smo imali desetak dana prije prvog lockdowna. Govori o ratnim veteranima, o sve tri vojske u BiH, koji su danas okupljeni u Udruženju ‘Pravi požar’ iz Dervente. Putuju po zemlji i rade s mladim ljudima, iz svake vojske po jedan veteran razgovara s njima i to nam se učinilo jako važno kako bi mladi shvatili kako je rat besmislen i kako bi mladi vidjeli te ljude, 25 godina nakon rata, kako danas razmišljaju”, rekao je Ćatić.

Teška svakodnevica veterana 

Kako je objasnio, ideja filma je dočarati gledateljima s čim se veterani zaraćenih strana svakodnevno nose.

“Shvatit ćete što pričaju i koliko je sve to besmisleno – a to je ono o čemu mi najčešće ne razmišljamo. Naš cilj je da što više ljudi i djece pogleda film i da im ne padne na pamet da ikada obuku uniformu i hvataju se puške”, kazao je Ćatić za BIRN BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Od materijala dokumentarnog filma “Testament jednom vremenu” montiran je i jednominutni video, koji se ovoga mjeseca našao na 29. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi, gdje je osvojio priznanje.

“Jednominutni film je nastao u procesu montaže, dok sam montirao veliki dokumentarni. Neki dijelovi su mi se učinili super i sklopio sam jednominutni film, koji je dobio Grand Prix na festivalu u Požegi”, objasnio je Ćatić.

Borba s traumama 

Osnivač Udruženja “Pravi požar” je Spasoje Kuloga, koji je za BIRN BiH rekao da je film posebno značajan za osobe koje se bore s traumama i za nove generacije koje o posljednjem ratu uče upravo iz njihovih priča.

“Postoji veliki kapacitet ratnih veterana koji žele raditi na izgradnji mira i na temama suočavanja s prošlošću. Tu smo vidjeli potrebu rada s mladima i ovaj model je specifičan jer mladi mogu čuti iz prve ruke o svim nesrećama koje rat može donijeti običnom malom čovjeku. Pričati o traumi je nešto sasvim normalno i kroz film iniciramo sve da pričaju, jer će biti lakše njima i obiteljima, a bit će bolje živjeti i u zajednici”, kazao je Kuloga.

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), a pored Ćatića na njemu su radili Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Održana SBF Start-up Challenge radionica za mlade poduzetnike iz cijele BiH

Ne trebamo spektakularna uhićenja nego brze pravosudne epiloge afera