in

Dnevne potrebe Hrvatske oko 750 doza krvi

Slatka-Tajna.Eu
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić

Foto: Studio 4 / HRT

U gotovo cijeloj zemlji smanjene su zalihe krvi. Apel darivateljima poslao je i zagrebački zavod za transfuzijsku medicinu zamolivši ih da se odazovu u što većem broju.

– Posebno se pozivaju nositelji krvne grupe 0 i pozitivne i negativne, ali bilo bi dobro da se povećaju zalihe svih krvnih grupe, rekla je u Studiju 4 ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić.

Istaknula je da na neki način plaćaju obol zbog koronavirusa jer puno darivatelja je bilo bolesno ili u samoizolaciji.

– Najviše žalimo što smo izgubili skoro dvije generacije srednjoškolaca jer su maturanti oni koji daju krv prvi put kad su zajedno s prijateljima jer su onda slobodniji i lakše se na to odlučuju, istaknula je. 

Na pitanje kako funkcionira suradnja s drugim zavodima, Jukić je rekla kako imaju nacionalni informatički sustav u koji su povezane sve ovlaštene zdravstvene ustanove.

– U tom sustavu uvijek imamo sve podatke o svim zalihama i možemo njima upravljati i usmjeravati ih u pojedine centre. Trenutno smo svi smo na dispoziciji bolnicama koje su u priobalju jer im se, zahvaljujući turistima, značajno povećava broj stanovništva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istaknula je i da su dnevne potrebe Hrvatske oko 750 doza krvi.

– Zalihe su smanjene jer nismo mogli napraviti velike zalihe po kojima se samo obnavljaju jer krvni pripravci imaju rok trajanja, koji je za svaki krvni pripravak različit. Koncentrat eritrorcita u točno definiranim uvjetima svoju učinkovitost postiže do 35 dana, koncentrat trombocita samo 5 dana, a plazma, ako se zamrzava i na temperaturi koja je ispod 25 stupnjeva može se koristi i do tri godine. 

Na pitanje ima li nekih prepreka ili ograničenja za darivatelje koji su cijepljeni protiv koronavirusa, Jukić je rekla da cijepljenje ne prolongira darivanje krvi, ali da je odgoda do tjedan dana i to samo kako bi se spriječilo ako darivatelj ima lokalnu upalu na mjestu cijepljenja ili opće simptome koji su vezani uz cijepljene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAPISAO PJESMU: Zola nakon pritvora okreće novi list

Krajinović eliminisan na startu Vimbldona