in

BiH zasad sa pet uzdanica na Olimpijskim igrama u Tokiju

Slatka-Tajna.Eu

Nešto više od 20 dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Tokiju, a kako stvari stoje, Bosna i Hercegovina će imati svega pet predstavnika, što je uz OI u Pekingu 2008. godine najmanji broj bh. takmičara ikada na najvećoj svjetskoj smotri.

S obzirom na to da još traju neka kvalifikaciona takmičenja, u Olimpijskom komitetu BiH se nadaju da bi se taj broj u narednih nekoliko dana mogao povećati, ako ne kroz ostvarivanje normi, onda možda kroz pozivnicu nekih sportskih federacija, kao što je bilo u slučaju tenisera Mirze Bašića za OI u Riju (ITF).

“Zasad imamo pet predstavnika, u narednim danima imaćemo konačan spisak. Ima nade da im se možda još neko priključi”, rekli su nam iz OK BiH.

Ono što se zna jeste da su olimpijsku vizu zasad izborili Amel Tuka (atletika), Larisa Cerić (džudo), Mesud Pezer (atletika), Lana Pudar (plivanje) i Nedžad Husić (tekvondo). U slučaju da ne bude izmjena, olimpijski bh. tim će se izjadnačiti sa onim iz Pekinga 2008. godine, kada je BiH takođe imala pet predstavnika, što je najmanji broj do sada. Jedan od krivaca za mali broj bh. sportista možda leži u tome da živimo u doba pandemije virusa, koja je spriječila mnoge da ostvare zapaženije rezultate.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istorija kaža da je BiH na svojim prvim OI u Barseloni imala 10 sportista, četiri godine kasnije u Atlanti bilo ih je devetoro, kao i u Sidneju 2000. i Atini 2004. Nakon pomenutog Pekinga u London je putovalo šest takmičara, a rekordnih jedanaest bilo ih je na prošlim igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Podsjetimo, BiH je jedina zemlja iz regiona koja se još ne može pohvaliti olimpijskim odličjem. Najbolji rezultat i dalje drži strijelac Nedžad Fazlija sa osvojenim šestim mjestom u Sidneju. Ovaj rezultat pokušaće popraviti zasad sigurna petorka. Najviše se očekuje da mlade plivačice Lane Pudar, koja ove sezone ima jedan od najboljih rezultata na svijetu u disciplini 100 metara delfin. Takođe, velika bh. uzdanica biće i Amel Tuka, koji je rangiran kao najbolji Evropljanin u disciplini 800 metara. Očekuje se i da Larisa Cerić, najviše nagrađivana bh. sportistkinja, napravi iskorak na najvećoj svjetskoj smotri. 

Ljetne olimpijske igre u Tokiju, koje je trebalo da budu održane prošle godine, a odgođene su zbog virusa korona, održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Danas će biti stavljena tačka na najduži proces u haškom tribunalu

Promet u trgovini na malo u maju porastao za 4,6 posto u odnosu na april