in

NA DNEVNOM REDU NAŠLA SE I BiH: Večeras Vijeće sigurnosti UN-a razmatra o Schmidtu. Koje opcije su u igri?

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/06/christian_schmidt6.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/06/christian_schmidt6.jpg”,”caption”:””,”bg”:”151518″}]

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija večeras će na dnevnom redu imati i Bosnu i Hercegovinu.

Kako saznaje Politički.ba, očekuje se da ovo tijelo “primi k znanju” imenovanje novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Vijeće sigurnosti, prema objavljenom dnevnom redu, raspravljat će o nizu pitanja – od cyber sigurnosti i stanja na Bliskog istoku do situacije u Maliju.

Bosna i Hercegovina ostavljena je za kraj.

Članicama Vijeća sigurnosti bit će predočeno pismo Valentina Inzka da je dao ostavku, te dopis Ministarstva vanjskih poslova u kojem ih izvještavaju da je, odlukom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, novi visoki predstavnik Christian Schmidt.

Moguće je da Rusija zatraži da Vijeće sigurnosti da svoj stav o ovome, ali da bi se takva odluka donijela, nužan je konsenzus stalnih članica ovog tijela. Neke diplomate najavljuju i da bi moglo doći do još jedne, žustre rasprave unutar Vijeća sigurnosti.

Osim Rusije, to su Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska i Velika Britanija.

alt

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zvanični London već je odavno stava da za imenovanje visokog predstavnika nije neophodno nikakvo formalno odobrenje Vijeća sigurnosti.

Ovo je tijelo samo jednom imenovalo visokog predstavnika. Nakon toga ili se nije ni izjašnjavalo ili je “primalo k znanju” ili je “pozdravljalo” imenovanje novog visokog predstavnika.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH je u Beogradu izjavio da, ukoliko Vijeće sigurnosti UN ne odobri imenovanje Schmidta, on s njim neće sarađivati.

Govoreći za medije u glavnom gradu Srbije on je najavio da će to i Schmidtu pokušati reći “makar kroz format u Predsjedništvu BiH” da je nelegitiman.

“RS nema namjeru sarađivati s licima koja imaju sumnjive mandate”, poručio je Dodik.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kija Kockar otvorila dušu i progovorila o pokojnom ocu: Falio mi je mnogo u životu, borila sam se sama!

Srbija se mučila pa pobijedila Dominikansku Republiku