in

Manje papirologije i brže sankcioniranje nesavjesnih vozača

Slatka-Tajna.Eu
Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Nakon serije smrtnih slučajeva na našim cestama i teških prometnih nesreća o kojima nažalost gotovo svakodnevno izvještavamo, dobrodošao je svaki projekt koji povećava sigurnost u prometu. Jedan takav počinje u Zadru koji postaje Centralno ispisno mjesto prekršajnog postupka za cijelu zemlju. U praksi to znači manje opsežnu papirologiju za policiju na terenu, i brže procesuiranje svih evidentiranih prekršaja. Za vozače to znači da će kaznu teško izbjeći.

Mladi prometni policajac Antonio, novom aplikacijom odmah je ovladao.

– Jednostavnije je raditi putem tableta nego ručno, kazao je Antonio Buškulić, prometni policajac PU zadarske.

Do sada je u koferu svoga motora imao čak devet različitih prekršajnih obrazaca, a od danas samo tablet i pisač.

– Dok ručno radimo tri puta pišemo jednu te istu stvar, sad je brže i lakše, dodaje Buškulić.

Policija godišnje u Hrvatskoj ispiše oko 700 tisuća prometnih prekršaja dok ih se naplati svega 300 tisuća. Ručni rad i tu je do sada bio glavni problem. Četiri milijuna vrijedna nova oprema uložena u Centralno ispisno mjesto i to bi trebala promijeniti.

– Dakle jedna vrlo jasna, rekao bih za policijski rad i revolucionarni pristup i promjena u smislu modernizacije i digitalizacije, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U zadarski centar tako će se slijevati svi počinjeni prekršaji koje evidentiraju ne samo patrole prometne policije, već i fiksne i mobilne kamere te presretači, diljem Hrvatske. Novi umreženi sustav znatno će ubrzati njihovu obradu i slanje do prekršajnog počinitelja. Sve bi to, mišljenja su u MUP-u, trebalo doprinijeti što manjem broju prometnih nesreća.

–  Ono što je bitno bit će manje onih teških prekršaja, opasnih, drskih, namjernih, kojima se izazivaju teške prometne nesreće, rekao je Marijan Vučko iz Službe za sigurnost prometa MUP-a.

Cijeli projekt vrijedan je 75 milijuna kuna. Petsto i devedeset kompleta prijenosnih računala i pisača već je u vozilima prometne policije. Tu se neće i stati. Sveobuhvatni digitalni policijski sustav širit će se ubuduće i na druge policijske ovlasti i poslove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SVE BIH DAO DA SAM TA GUMA: Nives se rashlađuje u bazenu!

Švajcarska u četvrtfinalu, Mbape tragičar Francuske